Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Piet Verdonk
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Orthen, monument voor Bram Lafeber en Frans Moussault (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Orthen, monument voor Bram Lafeber en Frans Moussault (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Bram Lafeber en Frans Moussault in Orthen (gemeente 's-Hertogenbosch) is een wit natuurstenen beeldhouwwerk van twee spelende jongetjes en een engel die over hen ontfermt. Het beeld is geplaatst bij het graf van twee jonge oorlogsslachtoffertjes.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Bram Lafeber en Frans Moussault in Orthen (gemeente 's-Hertogenbosch) is opgericht ter nagedachtenis aan de twee jongens die op 11 november 1944 bij een granaatexplosie om het leven kwamen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945.

Locatie
Het monument bevindt zich op begraafplaats 'Groenendaal', gelegen aan de Herven te Orthen (gemeente 's-Hertogenbosch).

Bron
Een monumentaal oorlogsverhaal - De Meierij tussen 1939 en 1945 in ruim 100 gedenktekens van Frans van Gaal, Jacques van Eekelen en Ruud Vermeer ('s-Hertogenbosch, Adr. Heinen Uitgevers, 2003). ISBN 90 7070 6539.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht