Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de kerk Sint-Jacobus de Meerdere te Den Dungen (gemeente Sint- Michielsgestel) bestaat uit drie gedenkstenen.

Teksten
De tekst op de eerste gedenksteen luidt:

'IN DE VREDE VAN CHRISTUS
GEVALLEN VOOR HET VADERLAND
MAJOOR E.G. DÖBKEN
SERGEANT J. JANSEN V. DAM
SOLDAAT A. V. LENTEN
† MEI 1940 DEN DUNGEN
JOH. V. HAM
† 1942 JAVA ZEE
WILH. KUIJPERS
† 1948 JAVA.'

De tekst op de tweede gedenksteen luidt:

'IN DE VREDE VAN
CHRISTUS
OMGEKOMEN IN
DUITSLAND
JOH. STEENBERGEN
* 1917 † 1943
HENR. VAN LIESHOUT
* 1921 † 1944
ANDRE DE LAAT
* 1943 † 1944.'

De tekst op de derde gedenksteen luidt:

'IN DE VREDE VAN
CHRISTUS
GESTORVEN DOOR
OORLOGSGEWELD
ADRIANUS DE LAAT
* 1926 † 1940
MARTINUS SLEUTJES
* 1873 † 1944
NELLIE LAMERS
* 1933 † 1945.'

De geschiedenis

Het monument bij de kerk Sint-Jacobus de Meerdere te Den Dungen (gemeente Sint- Michielsgestel) is opgericht ter nagedachtenis aan drie medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, aan twee Dungense militairen die in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld en aan drie medeburgers die in Duitsland zijn omgekomen.

Met één gedenksteen worden drie Nederlandse militairen herdacht die op de Poeldonk sneuvelden. Op 12 mei 1940 (pinksterzondag) kwam het in de buurt van de Dungense brug tot een hevig vuurgevecht tussen het Nederlandse leger en een Duitse verkenningseenheid. In deze strijd zijn drie Nederlandse militairen van het 3de bataljon van de 14de Regiment Infanterie gesneuveld.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Majoor Eduard Georg Döbken, sergeant Jan Jansen van Dam en soldaat Abraham van Lenten.

Tevens kwamen acht Duitse militairen om het leven.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkstenen zijn aangebracht in de zuidmuur van de R.K. kerk Sint-Jacobus de Meerdere, gelegen aan de Grinsel te Den Dungen (gemeente Sint-Michielsgestel).

Bronnen

  • De heer M. Schuurmans;
  • Een monumentaal oorlogsverhaal – De Meierij tussen 1939 en 1945 in ruim 100 gedenktekens van Frans van Gaal, Jacques van Eekelen en Ruud Vermeer (’s-Hertogenbosch, Adr. Heinen Uitgevers, 2003). ISBN 90 7070 6539.

Voor meer informatie
Website Monument Poeldonk

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents