Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Maarten Fleuren
Onthulling: 10 november 2002
Adopteer dit monument.
Vorm en materiaal
Het monument 'Artikel 1' in Breda is een bronzen plaquette.
Tekst
Op de gedenkplaat is de volledige tekst van Artikel 1 van de Nederlandse grondwet aangebracht:
'ALLEN DIE ZICH IN NEDERLAND BEVINDEN,
WORDEN IN GELIJKE GEVALLEN GELIJK BEHANDELD.
DISCRIMINATIE WEGENS
GODSDIENST, LEVENSOVERTUIGING,
POLITIEKE GEZINDHEID, RAS, GESLACHT
OF OP WELKE GROND DAN OOK,
IS NIET TOEGESTAAN.'
Symboliek
Met dit monument hebben de tolerantie en het principe van antidiscriminatie symbolisch een vaste plaats gekregen.
Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.
Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.
Het monument 'Artikel 1' in Breda is opgericht, omdat antisemitisme en islamofobie de afgelopen jaren zijn toegenomen. Dit wijst op een klimaat van intolerantie in de Nederlandse maatschappij.
Het Comité Kristallnachtherdenking besloot daarom het juridische fundament van de discriminatiebestrijding in onze maatschappij, Artikel 1 van de Nederlandse grondwet, een stevige plaats te geven in Breda. Dit grondwetsartikel geldt sinds 1984 als symbool voor de bestrijding van discriminatie. Juist nu dit artikel in sommige kringen ter discussie is gesteld, willen de Bredase initiatiefnemers een krachtig signaal afgeven dat een aantasting van dit grondrecht niet getolereerd wordt.
Na de machtsovername van Hitler en de nationaal-socialisten in 1933 werd in Duitsland een hele reeks aan anti-joodse maatregelen afgekondigd. Doel van dit steeds omvangrijker wordende systeem was de uitroeiing van de joden. Een dieptepunt vormde de 'Reichskristallnacht'. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in heel Duitsland en Oostenrijk honderden synagogen in brand gestoken en duizenden joodse winkels vernield en geplunderd. 35 joden werden vermoord en circa 30.000 joodse mannen werden gearresteerd en in concentratiekampen opgesloten.
Oprichting
De gedenkplaat is een geschenk van het Comité Kristallnachtherdenking aan de stad Breda. Dit comité bestaat uit: Amnesty International, Diakonie Breda, Nederlands Israëlitische Gemeenschap Breda, Risala, platform van Marokkaanse organisaties, Stichting Nieuwkomers en VluchtelingenWerk, Molukse wijkraad, Stichting Akabe, Anti Fascistische Actie, Jongerenpastoraat Breda, Museum Oorlog en Vrede, COS, Vertizontaal, Palet, steunpunt voor multiculturele ontwikkeling in Noord-Brabant en het Steunpunt tegen discriminatie West-Brabant en staat onder voorzitterschap van journalist Rob Cremer.
Onthulling
Het monument is onthuld op 10 november 2002 door burgemeester Rutten. Op deze dag wordt de jaarlijkse Kristallnachtherdenking gehouden.
Bron
Persbericht van 1 november 2002.
Kathelijne | 4 mei 2020