Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door PCBS De Schakel.

Leersum, 'Monument voor Nederlandse Militairen' (foto: Marnix Hoekstra)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Leersum (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is een gemetselde bakstenen muur met daarin een witte natuurstenen gedenksteen, met daarop een tekst en een embleem.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'14 MEI 1940
BOND OUDSTRIJDERS
10DE R.I.
[....]
ZIJ BLEVEN TOT IN DEN DOOD
DEN VADERLAND GETROUWE

OP DEZE PLAATS SNEUVELDE ELF
VAN ONZE MEDESTRIJDERS DOOR
OVERMACHTIG VIJANDELIJK VUUR.

HUN OPDRACHT WAS
DE TERUGTREKKENDE TROEPEN
UIT DE GREBBELINIE TE DEKKEN.
ZIJ ZIJN TER AARDE BESTELD OP
DE OUDE BEGRAAFPLAATS TE LEERSUM
[....]'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Camerling Helmolt Jan Daniel 19-11-1914 14-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Leersum (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is opgericht ter nagedachtenis aan elf Nederlandse militairen die op 14 mei 1940 door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Na het doorbreken van de Grebbelinie en een mislukte tegenaanval, werden de verdedigers van de Grebbelinie teruggetrokken naar het westen om de 'vesting Holland' te verdedigen. Bij Leersum werd het terugtrekkende 10e Regiment Infanterie ingehaald door oprukkende SS-ers en onder vuur genomen.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Rijksstraatweg (N225) in Leersum (gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Bron
De heer Marnix Hoekstra.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.