Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Ferwoude, plaquette in de N.H. kerk (foto: gemeente Wûnseradiel)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in de N.H. kerk in Ferwoude (gemeente Súdwest-Fryslân) is een plaquette van natuursteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DANKBARE HERINNERING
AAN ONS VERBLIJF IN
FERWOUDE
NAMENS DE EVACUÉS
C. JANSSEN PR. MAASNIEL'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in de N.H. kerk te Ferwoude (gemeente Súdwest-Fryslân) is een dankbetuiging van oud-evacués aan de Ferwoudse bevolking voor hun gastvrijheid. Van januari tot juli 1945 werd in de veertig gezinnen tellende gemeenschap van Ferwoude onderdak geboden aan 34 evacués uit Maasniel bij Roermond.

Voor deze rooms-katholieken werd door de hervormde kerkenraad van Ferwoude het plaatselijke kerkje ter beschikking gesteld voor de eredienst. Dit omdat de dichtstbijzijnde R.K. kerk in Workum niet kon worden bezocht in verband met de leeftijden van een aantal evacués die gevaar liepen te worden opgepakt voor verplichte tewerkstelling in Duitsland.

Onthulling
De plaquette is onthuld in 1946.

Locatie
De plaquette hangt in het voorportaal van de N.H. kerk, gevestigd aan Buren te Ferwoude (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bron
Verzetsmuseum Friesland.

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.