Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Cees Morsch
Onthulling: 20 oktober 2003
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Soestdijkseweg in De Bilt is een abstracte buizenconstructie van roestvrij staal, met in het midden een roteerbare kubus. Het gedenkteken is 2 meter 20 hoog, circa 1 meter breed en 1 meter diep. De kubus bevat informatie over het Amerikaanse vliegtuig dat hier op 20 oktober 1943 is verongelukt en de namen van de vijf bemanningsleden en drie burgers die hierbij zijn omgekomen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Soestdijkseweg herinnert de inwoners van De Bilt aan het drama dat zich hier op 20 oktober 1943 voltrokken heeft. Na een confrontatie met een Duitse jager stortte een Amerikaanse B-17 op de Soestdijkseweg neer. Vijf bemanningsleden en drie burgers verloren hierbij het leven.

Het USAAF vliegtuig, dat al met gebreken kampte, was bij slecht weer op weg naar Duitsland toen het werd getroffen door vijandelijk vuur. De bommenwerper was om circa 14.25 uur in het vizier gekomen van een Duitse Luftwaffe jager van Jagdgeschwader 26 met Oblt. Erich Burkert, 7e Staffel, aan de stuurknuppel. De B-17 verliet de formatie waarvan het deel uitmaakte, loste zijn bommen en probeerde terug te keren naar Engeland. Deze bestemming werd echter niet bereikt. Aangeschoten kwam de bommenwerper terecht op de woning van de familie De Jong en het huis van mevrouw Anna Rijksen, haar 25-jarige zoon Johannes en hun tante Hendrika van Es. De laatste drie kwamen daarbij om het leven, evenals de helft van de vliegtuigbemanning. Vijf inzittenden konden zich per parachute in veiligheid brengen. Een van hen heeft de thuisbasis weten te bereiken, maar de overigen zijn opgepakt en hebben de rest van de oorlog in krijgsgevangenschap doorgebracht.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Zeistenaar Co de Swart. Als zevenjarig jongetje was hij getuige van dit dramatische voorval. Na zijn pensionering in 1995 is de heer De Swart zich gaan verdiepen in de gebeurtenis en heeft hij de betrokken bemanningsleden of hun nabestaanden getraceerd.

Onthulling

Het monument is onthuld op 20 oktober 2003 in het bijzijn van genodigden uit Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, België en Monaco. Onder hen de kinderen van de Duitse jachtvlieger die zestig jaar geleden de Amerikaanse bommenwerper neerschoot. Zij maakten contact met de zoon van een nog in levend zijnd bemanningslid van de B-17. Van deze 82-jarige co-pilot werd een videoboodschap getoond.

Bronnen

  • De Volkskrant van 18 oktober 2003;
  • De Telegraaf van 21 oktober 2003;
  • de "Geyer Crew" website van Co de Swart..

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht