Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: H. Lassche
Onthulling: 4 mei 2005
Adopteer dit monument.

Hengelo, herdenkingszuil (foto: J.K. Stegeman)

Het monument

Vorm en materiaal
De herdenkingszuil in Hengelo is een houten zeskantige zuil van ongeveer 2 meter 40 hoog met op ooghoogte zes roestvrijstalen driehoeken. Op de driehoeken staan 167 namen en leeftijden van Joodse medeburgers die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Symboliek
De gedenkzuil is volgens de kunstenaar Lassche een 'verbastering van de Davidsster'.

Wijziging
Naar aanleiding van onderzoek van de heer Wybo Miedema naar de geschiedenis van de Hengelose joden zijn er in 2008 nog vijf namen van oorlogsslachtoffers aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De herdenkingszuil in Hengelo (gemeente Hengelo) is opgericht ter nagedachtenis aan 167 leden van de Joodse gemeenschap in Hengelo die door oorlogshandelingen om het leven kwamen. Ongeveer de helft van de 350 leden tellende gemeenschap kwam in de periode 1940-1945 om het leven.

Oprichting
Het monument is een initiatief van de kunstenaar H. Lassche. Serviceclub De Lions hebben het monument gefinanciëerd. Dat gebeurde onder andere door de veiling van achttien werken van Hengelose kunstenaars, die zich hebben laten inspireren door het thema: 'vrijheid delen is de kunst'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2005. Op 4 mei 2008 is het monument opnieuw onthuld, nadat er nog vijf namen van oorlogsslachtoffers aan de lijst toegevoegd waren.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de Burgerzaal in het gemeentehuis, gevestigd aan de Burg. Jansenstraat te Hengelo.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht