Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Cor Litjens
Onthulling: 5 mei 2001
Adopteer dit monument.

Horssen, monument voor Jacques J.C.M. Luske (Foto: www.druteninfo.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Jacques J.C.M. Luske in Horssen (gemeente Druten) bestaat uit een granieten gedenksteen, gehecht aan een kozijn. Het geheel is geplaatst op een voetstuk van beton.

Symboliek
Het monument symboliseert de gastvrijheid die burgemeester Luske in de oorlogsjaren aan onderduikers verschafte.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Jacques J.C.M. Luske in Horssen (gemeente Druten) is opgericht ter nagedachtenis aan burgemeester Luske, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hulp heeft geboden aan onderduikers.

In 1943 werd door 'Wehrmachtsbefehlshaber' generaal F. Christiansen aangekondigd dat 300.000 Nederlandse militairen alsnog in krijgsgevangenschap zouden worden afgevoerd. Als protest tegen deze maatregel brak spontaan overal in Nederland de April-Meistaking uit. Ook burgemeester Luske liet zich niet onbetuigd. Hij hielp actief mee met het plaatsen van onderduikers.

Toen bij een van de razzia's een aantal onderduikers werd gesnapt, werden zij onderworpen aan een zwaar verhoor. Drie onderduikers zwichtten onder de druk en gaven toe dat burgemeester Luske had bemiddeld bij het onderduiken.

Burgemeester Luske werd op 6 maart 1944 gearresteerd en kwam via Arnhem, Amersfoort en Vught in Duitsland terecht. Op 43-jarige leeftijd overleed hij op 27 december 1944 in het concentratiekamp Neuengamme. Zijn stoffelijk overschot werd in 1951 overgebracht naar het kerkhof van Heilig Landstichting.

De heer Luske was tevens burgemeester van de voormalige gemeente Bergharen (thans behorende tot de gemeente Wijchen), waar ook een monument ter nagedachtenis aan hem is opgericht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 2001 door burgemeester Aelbert, samen met drie kinderen van de voormalige burgemeester Luske. De festiviteiten rond de onthulling van het gedenkteken waren georganiseerd door het initiatiefgroep Luske monument, bestaande uit Cor Diebels, Eric van Beuningen, Jan Herckenrath en Piet Basten.

Locatie
Het monument is geplaatst bij het kruispunt Bredestraat/Rijdt/Kerkpad te Horssen (gemeente Druten).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht