Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het Lourdesbeeld in Heerlen is geplaatst op een voetstuk.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'AAN O.L. VROUW
VOOR HAAR BESCHERMING TIJDENS DE OORLOGSJAREN
10.5.’40 - 17.9.’44
DANKBAAR WELTEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Lourdesbeeld in Heerlen is opgericht door de inwoners van de wijk Welten uit dankbaarheid dat men tijdens de Tweede Wereldoorlog gevrijwaard is gebleven van oorlogsgeweld.

Bij de kleuterschool van de zusters van de H. Harten van Jezus en Maria aan de Doom in de wijk Welten werd na de bezettingsjaren een Lourdesgrot geplaatst. Later moest de gedenkplaats wegens ruimtegebrek worden afgebroken. Het beeld dat in de grot stond werd verplaatst naar de Sint-Martinuskerk te Welten. De kleuterschool is nadien opgegaan in de R.K. basisschool Sint-Martinus.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de hoofdingang van de Sint-Martinuskerk, gevestigd aan het Rector Poelsplein in de wijk Welten te Heerlen.

Bron
Stadsarchief Heerlen.

Voor meer informatie
Drie ‘vergeten’ oorlogsmonumenten in Heerlen van B.L. Moonen, gepubliceerd in: Het Land van Herle (1997), pag. 124-127.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht