Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Dienst Gemeentewerken
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Montessori Basisschool De Groene Ring.

Duiven, oorlogsmonument (Foto: gemeente Duiven)
Duiven, oorlogsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Duiven, oorlogsmonument (Foto: gemeente Duiven)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Duiven is een houten kruis, geplaatst op een cirkelvormig grondvlak van keien en rode bakstenen. Het gedenkteken is 2 meter hoog en 1 meter 50 breed. Op het kruis zijn in brons de jaartallen 1940 en 1945 aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Duiven is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Burg. van Dorth tot Medlerstraat/ an Houtstraat te Duiven.

Bronnen

  • Gemeente Duiven;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, UitgeversmaatschaBurg. Van Dorth tot Medlerstraat 32ppij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht