Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Montse Hernández i Sala (1950)
Onthulling: 20 december 2001
Adopteer dit monument.

Nijmegen, Herinneringswand (foto: Gemeente Nijmegen)
Nijmegen, Herinneringswand (foto: Gemeente Nijmegen)
Nijmegen, Herinneringswand (foto: Gemeente Nijmegen)
Nijmegen, Herinneringswand (foto: Gemeente Nijmegen)
Nijmegen, Herinneringswand (foto: Gemeente Nijmegen)
De onthulling van het monument (foto: Gemeente Nijmegen)
De onthulling van het monument (foto: Gemeente Nijmegen)

Het monument

Vorm en materiaal
De Herinneringswand te Nijmegen is geplaatst in een verlichte vitrine. Op de golvende wand zijn de namen en geboortedata aangebracht van 763 medeburgers die zijn omgekomen bij het bombardement op 22 februari 1944. De vloer voor de wand is bezaaid met steentjes.

Tekst
De tekst op het glas van de vitrine luidt:

'GERAAKT IN HET HART NIJMEGEN 22 FEBRUARI 1944.'

Symboliek
Met de steentjes wordt verwezen naar het oorlogsmonument 'De Schommel' van Henk Visch aan het Raadhuisplein in Nijmegen, waarvoor hetzelfde materiaal is gebruikt.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Herinneringswand te Nijmegen is opgericht ter nagedachtenis aan de 763 stadsgenoten die zijn omgekomen bij het geallieerde bombardement van 22 februari 1944. Onder hen 24 kinderen en acht religieuze zusters van de kleuterschool van de Sociëteit van J.M.J. De geallieerden lieten bij vergissing hun bommen op de stad Nijmegen vallen.

Op de website 'Oorlogsdoden Nijmegen 1940-1945' staat een overzicht met gegevens over de slachtoffers van dit vergissingsbombardement.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 december 2001 door burgemeester Guusje ter Horst.

Locatie
Het monument is geplaatst in het stadhuis van Nijmegen, in de passage die toegang geeft tot de Raadhuishof. Hier bevindt zich tevens het drieluik met foto's van 24 tijdens het bombardement omgekomen kinderen.

Bron
Gemeente Nijmegen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht