Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De Herinneringswand te Nijmegen is geplaatst in een verlichte vitrine. Op de golvende wand zijn de namen en geboortedata aangebracht van 763 medeburgers die zijn omgekomen bij het bombardement op 22 februari 1944. De vloer voor de wand is bezaaid met steentjes.

Tekst
De tekst op het glas van de vitrine luidt:

‘GERAAKT IN HET HART NIJMEGEN 22 FEBRUARI 1944.’

Symboliek
Met de steentjes wordt verwezen naar het oorlogsmonument ‘De Schommel’ van Henk Visch aan het Raadhuisplein in Nijmegen, waarvoor hetzelfde materiaal is gebruikt.

De geschiedenis

De Herinneringswand te Nijmegen is opgericht ter nagedachtenis aan de 763 stadsgenoten die zijn omgekomen bij het geallieerde bombardement van 22 februari 1944. Onder hen 24 kinderen en acht religieuze zusters van de kleuterschool van de Sociëteit van J.M.J. De geallieerden lieten bij vergissing hun bommen op de stad Nijmegen vallen.

Op de website ‘Oorlogsdoden Nijmegen 1940-1945’ staat een overzicht met gegevens over de slachtoffers van dit vergissingsbombardement.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 december 2001 door burgemeester Guusje ter Horst.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in het stadhuis van Nijmegen, in de passage die toegang geeft tot de Raadhuishof. Hier bevindt zich tevens het drieluik met foto’s van 24 tijdens het bombardement omgekomen kinderen.

Bron
Gemeente Nijmegen.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents