Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: J. Uiterwaal
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.

Roosendaal, monument bij het NS-station (foto: Nederlandse Spoorwegen)
Roosendaal, monument bij het NS-station (foto: Nederlandse Spoorwegen)
Roosendaal, monument bij het NS-station (foto: Peter en René van der Krogt)
Roosendaal, monument bij het NS-station (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij het NS-station te Roosendaal is een zuil, bekroond met een sculptuur van geglazuurd, gebakken aardewerk. Op de zuil is een bronzen plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945

E. BAKKER A.P. VAN DER LINDE
W.C. BRUYN A.A.J. VAN LOENHOUD
J.A. BRUIJNS W.A. MATHIJSSEN
J. DAM L. MOL
A.P. DHAEZE TH.H. ORIE
H.M. DE GIER P. PENNEWEERT
P.H. HIELKEMA A.A. PISTORIUS
J. DE KLUIJVER W.J. PUTTO
H. LIEBREGTS B.A. VERDUIN
N.A. DE VRIES'.

Symboliek
Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. De plaquette is een uniform gedenkteken dat is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan tevens vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Zitteren Antonius 10-09-1914 30-07-1943

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij het NS-station te Roosendaal is opgericht ter nagedachtenis aan negentien personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de negentien slachtoffers luiden:

E. Bakker, W.C. Bruyn, J.A. Bruijns, J. Dam, A.P. Dhaeze, H.M. de Gier, P.H. Hielkema, J. de Kluijver, H. Liebergts, A.P. van der Linde, A.A.J. van Loenhoud, W.A. Mathijssen, L. Mol, Th.H. Orie, P. Penneweert, A.A. Pistorius, W.J. Putto, B.A. Verduin en N.A. de Vries.

Aanvullende informatie over deze slachtoffers kunt u hier vinden.

De vestiging van het tweede grensbataljon van het derde regiment infanterie in Roosendaal in 1938 en de bouw van de Engelbrecht van Nassaukazerne het jaar daarop waren de voorboden voor onheilspellende gebeurtenissen. Na de Duitse inval werd op 11 mei 1940 het centrum van Roosendaal zwaar gebombardeerd, waarbij tientallen slachtofffers vielen. Ondanks de hulp van Franse troepen trokken op 14 mei de Duitse troepen Roosendaal binnen. Ruim vier jaar zou Roosendaal bezet blijven en moesten Roosendalers inkwartiering, vordering, distributie en vervolging ondergaan. Zowel Wouw als Roosendaal en Nispen kregen een NSB-burgemeester. Op 31 mei 1944 trof een zwaar bombardement Roosendaal opnieuw, waarbij ditmaal 76 slachtoffers waren te betreuren. Met name de omgeving van het station en de zuivelfabriek 'Het Anker' werden getroffen. Toen was echter de bevrijding nabij. Op 26 oktober 1944 werd Nispen na zware gevechten door de Britten bevrijd en op 28 en 30 oktober volgden Wouw en Roosendaal. In totaal verloren bij de bevrijding 59 Roosendaalse en Wouwse burgers het leven.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Locatie
Het monument staat voor het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen, gelegen aan het Stationsplein te Roosendaal.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • www.roosendaal.nl;
  • Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht