Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 19 april 1999
Adopteer dit monument.

Akkrum, Vredesboom (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De Vredesboom in Akkrum (gemeente Heerenveen) is een esdoorn.

Symboliek
Het esdoornblad ('Maple Leaf') is het nationale symbool van Canada.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Vredesboom herinnert de inwoners van Akkrum (gemeente Heerenveen) aan de bevrijding van het dorp door de Canadese Princess Louise Fusiliers.

Oprichting
Initiatiefnemer voor de oprichting van het monument was Jan Bangma, bewoner van de Kanadeeskestrjitte. 'Deze boom moet vrede brengen, net zoals de Canadezen ons vrede hebben gebracht', aldus Bangma. Uiteindelijk zal de boom een andere bestemming in de Kanadeeskestrjitte krijgen.

Onthulling
De boom is geplant op 19 april 1999.

Locatie
De Vredesboom is geplant in het midden van de Kanadeeskestrjitte te Akkrum (gemeente Heerenveen).

Bron
Verzetsmuseum Friesland.

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.