Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Zevenbergschen Hoek, plaquette in het NS-station (foto: Nederlandse Spoorwegen)
Zevenbergschen Hoek, plaquette in het NS-station (foto: Victor Lansink)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station Lage Zwaluwe te Zevenbergschen Hoek (gemeente Moerdijk) is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945
C.CH. GOOSSENS A.G. LEIJTEN
J.B. KNAPPERS D. DE VISSER
F.A.J. LELTZ'.

Symboliek
Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het NS-station Lage Zwaluwe te Zevenbergschen Hoek (gemeente Moerdijk) is aangebracht ter nagedachtenis aan vijf personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

C.Ch. Goossens, J.B. Knappers, F.A.J. Leltz, A.G. Leijten en D. de Visser.

Gerardus Goossens werd geboren op 27 oktober 1914 te Weert. Hij kwam om het leven op 3 november 1944 door een granaat, toen hij dekking zocht in een klooster te Langeweg

Johannes Baptist Knapper werd geboren op 7 maart 1903 te Roosendaal en Nispen. Knappers kwam om het leven op 13 december 1942 tijdens een treinbeschieting.

A.G. Leijten werd geboren op 9 maart 1916 te Oss. Hij is overleden door een landmijn op 14 mei 1945.

F.A.J. Leitz werd geboren over 5 september 1899 te Waalwijk en was werkzaam als lijnassistent. Leitz is op 16 september 1944 door een bombardement.

D. De Visser werd geboren op 1 februari 1891 te Hoge en Lage Zwaluwe. Hij was werkzaam als seinwachter. Visser kwam om het leven op 14 mei 1945 door een tankmijn.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Locatie
De gedenkplaat bevindt zich aan de gevel van een relaishuis van het NS-station Lage Zwaluwe te Zevenbergschen Hoek (gemeente Moerdijk). Station Lage Zwaluwe ligt 6 kiliometer van Lage Zwaluwe.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Spoor- en Tramwegen 1947, blz. 16, 48, 80, 146;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht