Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Onthulling: 11 maart 1948
Adopteer dit monument.

Heerlen, plaquette in het NS-station (foto: Michiel ten Broek)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Heerlen is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945
H.H. BEELEN J. GRONDIJS
J. VAN DEN BERG G. VAN OMMEREN
B.G. DE BOER F.H. TELLERS'.

Symboliek
Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het NS-station te Heerlen is aangebracht ter nagedachtenis aan zes personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de slachtoffers luiden:

H.H. Beelen, J. van den Berg, B.G. de Boer, J. Grondijs, G. van Ommeren en F.H. Tellers.

Hendricus Hubertus Beelen was machinist bij de Nederlandse Spoorwegen en is overleden tijdens een treinbeschieting tussen Heerlen en Schaesberg op 3 september 1944.

J. van den Berg werd geboren op 5 april 1895 te Oud-Beijerland. Hij was werkzaam als hoofdopzichter. Op 26 februari 1943 werd hij in zijn dienstwoning vlakbij het station Heerlen getroffen door een granaatscherf.

Bernardus Gerardus de Boer werd geboren op 14 april 1920. Hij was werkzaam als leerling-machinist. Hij is om het leven gekomen op 2 september 1944 tijdens een treinbeschieting op zijn locomotief.

Johannes Grondijs werd geboren op 22 augustus 1885 in Utrecht. Hij was werkzaam als machinist en is overleden tijdens een treinbeschieting tussen Linne en Roermond op 1 september 1944.

Godefridus van Ommeren werd geboren op 14 november 1919 te Venlo. Hij was werkzaam als leerling-machinist. Hij werd doodgeschoten op 11 september 1944 te Welten. Godefridus stond daar met wat mensen te praten toen er opeens SS-ers op mensenjacht opdoken. Tijdens een vluchtpoging werd hij doodgeschoten.

Franciscus Hubertus Tellers werd geboren op 27 januari 1899. Hij was werkzaam als ladingmeester. Op 1 december 1945 werd hij tijdens zijn dienst getroffen door een granaatscherf van een bom uit een Duits vliegtuig.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 11 maart 1948.

Locatie
De gedenkplaat hangt in de hal van het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen te Heerlen.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Spoor- en Tramwegen, 3 november 1945;
  • Spoor- en Tramwegen 1947, blz. 32, 80, 96, 114;
  • Spoor- en Tramwegen 1946, blz. 376;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht