Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Ede-Wageningen, plaquette in het NS-station (foto: Victor Lansink)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Ede-Wageningen is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945
L. BRAAFHART
A.A. GAASBEEK
A. MERLIJN
J. ROZENBOOM'.

Symboliek
Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het 'Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het NS-station te Ede-Wageningen is aangebracht ter nagedachtenis aan vier personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:
L. Braafhart, A.A. Gaasbeek, A. Merlijn en J. Rozenboom.

Lammer Braafhart werd geboren op 6 september 1892 in Ede. Hij was werkzaam als wegwerker bij de Nederlandse Spoorwegen. Braafhart was lid van een knokploeg en hield tevens onderduikers verborgen. Hij werd hiervoor gearresteerd en vastgehouden in verschillende concentratiekampen in Nederland en Duitsland. Braafhart overleed op 21 januari 1945 in Kamp Rathenau aan de gevolgen van nekkramp en longontsteking.

Andries Anthonie Gaasbeek werd geboren op 10 juli 1895. Hij was werkzaam als seinhuiswachter bij de Nederlandse Spoorwegen. Gaasbeek werd getroffen door een granaatscherf op het station Ede-Wageningen en overleed aan zijn verwondingen op 21 april 1945.

A. Merlijn werd geboren op 2 oktober 1896 in Veenendaal. Hij kwam op 17 september 1944 om het leven door een bombardement.

J. Rozenboom werd geboren op 14 april 1891 in Ede. Hij was werkzaam als voorwerker bij de Nederlandse Spoorwegen. Rozenboom kwam op 26 september 1944 om het leven door een bombardement.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Locatie
De gedenkplaat hangt in de hal van het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen te Ede-Wageningen.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht