Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 11 november 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door PCBS Juliana.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Julianaschool.

Bilthoven, plaquette in het NS-station (foto: NS)
Bilthoven, plaquette in het NS-station (foto: NS)
Bilthoven, plaquette in het NS-station (foto: Hans van Steenis)
Bilthoven, plaquette in het NS-station (foto: Nederlandse Spoorwegen)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Bilthoven (gemeente De Bilt) is op een sokkel geplaatst. Op de plaquette is een beschermde glasplaat bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945
TER GEDACHTENIS AAN
DEN GEVALLENE
ANTONIE G. VAN DEN DUNGEN'.

Symboliek
Onder de naam is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De naam van het omgekomen personeelslid staat ook vermeld op het 'Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Wijzigingen
Op de oorspronkelijke, bronzen plaquette was de naam van het slachtoffer onjuist gespeld. Op verzoek van zijn zoon is in 1960 een nieuwe plaquette vervaardigd. Deze is echter meermalen vernield door vandalen. Daarop is in 2006 besloten het gedenkteken achter glas, op een sokkel te plaatsen. In 2018 is de gedenkplaquette verplaatst vanwege een verbouwing van het stationsgebied en de komst van de OV-poorten.  De plaquette is verplaatst naar publiek toegankelijk terrein buiten de poorten.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het NS-station te Bilthoven (gemeente De Bilt) is aangebracht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen dat tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen is omgekomen, te weten: Antonie G. van den Dungen. Hij kwam op 2 november 1944 om het leven door een bombardement.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 november 1948.

Locatie
De gedenkplaat staat in het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen te Bilthoven (gemeente De Bilt).

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Informatie afkomstig van de heer Nico Spilt;
  • Spoor- en Tramwegen 1946. blz. 392.
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht