Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Arnhem is uitgevoerd in koper.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 – 1945

J. VAN AALTEN
F.J. VAN DOODEWEERD
J. HERMELING
J.A. HOOGVELDT
G.R. JANSEN
H. KERKDIJK
R. VAN KOPPENHAGEN
A.J.M. VAN DER LOGT
P. ROZEBOOM
T. SCHOEMAKER
J. SMIT
E. VEENENDAAL
F.F. VERHEIJEN
G.P.S. WILLEMSEN’.

Symboliek
Onder de naam is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen.

Wijzigingen
Oorspronkelijk was de gedenkplaat aangebracht op de vestibule van het stationsgebouw. Sinds 1 oktober 2006 bevindt de plaat zich bij de ingang van het tijdelijke stationsgebouw aan de Oude Stationsstraat. De naam J. A. Hoogveldt is afkomstig van Westervoort en pas in 1960 toegevoegd.

De geschiedenis

De plaquette in het NS-station te Arnhem is aangebracht ter nagedachtenis aan veertien personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de veertien slachtoffers luiden:

J. van Aalten, F.J. van Doodeweerd, J. Hermeling, J.A. Hoogveldt, G.R. Jansen, H. Kerkdijk, R. van Koppenhagen, A.J.M. van der Logt, P. Rozeboom, T. Schoemaker, J. Smit, E. Veenendaal, F.F. Verheijen en G.P.S. Willemsen.

Meer informatie over de slachtoffers vindt u hier.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 december 1948.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op een houten wand in het stationsgebouw van station Arnhem Centraal van de Nederlandse Spoorwegen dat momenteel ontwikkeld wordt. In 2014 is het stationsgebouw gereed.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 – nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Annemieke Veenhuysen | 02 mei 2018

F.J. van Doodeweerd is mijn oom Frits, broer van wijlen mijn moeder. Ik heb hem nooit gekend, helaas. Hij was pas 17. De viool die hij, als hobby, bespeelde, is in mijn bezit, heel bijzonder dat deze bewaard is gebleven. Ik speel inmiddels op een andere viool en heb zijn instrument een mooi plekje gegeven in mijn huis.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents