Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. H.G.J. Schelling (ontwerp), dhr. Winkelman (uitvoering)
Onthulling: 7 december 1948
Adopteer dit monument.

Arnhem, plaquette in het NS-station (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Arnhem, plaquette in het NS-station (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Arnhem is uitgevoerd in koper.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945

J. VAN AALTEN
F.J. VAN DOODEWEERD
J. HERMELING
J.A. HOOGVELDT
G.R. JANSEN
H. KERKDIJK
R. VAN KOPPENHAGEN
A.J.M. VAN DER LOGT
P. ROZEBOOM
T. SCHOEMAKER
J. SMIT
E. VEENENDAAL
F.F. VERHEIJEN
G.P.S. WILLEMSEN'.

Symboliek
Onder de naam is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen.

Wijzigingen
Oorspronkelijk was de gedenkplaat aangebracht op de vestibule van het stationsgebouw. Sinds 1 oktober 2006 bevindt de plaat zich bij de ingang van het tijdelijke stationsgebouw aan de Oude Stationsstraat. De naam J. A. Hoogveldt is afkomstig van Westervoort en pas in 1960 toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het NS-station te Arnhem is aangebracht ter nagedachtenis aan veertien personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de veertien slachtoffers luiden:

J. van Aalten, F.J. van Doodeweerd, J. Hermeling, J.A. Hoogveldt, G.R. Jansen, H. Kerkdijk, R. van Koppenhagen, A.J.M. van der Logt, P. Rozeboom, T. Schoemaker, J. Smit, E. Veenendaal, F.F. Verheijen en G.P.S. Willemsen.

Meer informatie over de slachtoffers vindt u hier.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 december 1948.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op een houten wand in het stationsgebouw van station Arnhem Centraal van de Nederlandse Spoorwegen dat momenteel ontwikkeld wordt. In 2014 is het stationsgebouw gereed.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Annemieke Veenhuysen | 2 mei 2018

F.J. van Doodeweerd is mijn oom Frits, broer van wijlen mijn moeder. Ik heb hem nooit gekend, helaas. Hij was pas 17. De viool die hij, als hobby, bespeelde, is in mijn bezit, heel bijzonder dat deze bewaard is gebleven. Ik speel inmiddels op een andere viool en heb zijn instrument een mooi plekje gegeven in mijn huis.