Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1992
Adopteer dit monument.

Spanga, monument voor Harmen Visser (foto: Henk Bouman)
Spanga, monument voor Harmen Visser (foto: Henk Bouman)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Harmen Visser in Spanga (gemeente Weststellingwerf) is een kruis.

Tekst
De tekst op het kruis luidt:

'OPPERWACHTMEESTER
HARMEN VISSER
GESNEUVELD 16.4.1945'.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Harmen Visser in Spanga (gemeente Weststellingwerf) is opgericht ter nagedachtenis aan de opperwachtmeester der marechaussee  die hier op 16 april 1945 door de S.S. is doodgeschoten.

Op 16 april 1945 probeerden de Canadezen vanuit Kuinre op te rukken naar Schoterzijl om de SS-ers tot overgave te dwingen. Harmen Visser reed op een motor mee in de voorhoede van de colonne. Hierbij kwam hij per ongeluk ten val en moest dekking zoeken. Toen hij tegen de dijk op klom om de motor in beheersing te houden werd hij dodelijk getroffen. De colonne trok zich terug naar Blokzijl. De SS-ers droegen enkele bewoners op Visser te begraven in de berm langs de dijk. Een dag later werd hij herbegraven in Vollenhove. Op een later moment werd hij opnieuw herbegraven in Oudemirdum. Op de plek van zijn overleden stond lang een withouten kruis. Dit kruis is in 1992 vervangen door het huidige, stenen kruis.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Zeedijk onder Spanga, tussen Slijkenburg en Schoterzijl (gemeente Weststellingwerf).

Bron
Oorlogstekens in Weststellingwerf. Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. 2005.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht