Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam in het gemeentehuis te Wommels (gemeente Súdwest-Fryslân) is een gebrandschilderd glas-in-loodraam met een afbeelding van de Barmhartige Samaritaan die hulp biedt aan een noodlijdende mannenfiguur.

Tekst
De tekst op het gedenkraam luidt:

'EVACUATIE'.

Symboliek
De bijbelse vertelling van de Barmhartige Samaritaan staat symbool voor naastenliefde en offerzin. In het Nieuwe Testament verhaalt Lukas over de Barmharige Samaritaan, die eens een beroofde en gewonde reiziger, die onderweg was van Jeruzalem naar Jericho, verzorgde en naar een herberg bracht.

Wijziging
Het gedenkraam bevond zich eerst zich boven de zijingang van het gemeentehuis van de voormalige gemeente Baarderadeel te Mantgum. In 1984 werden de gemeenten Baarderadeel (Mantgum) en Hennaarderadeel (Wommels) samengevoegd tot de gemeente Littenseradiel. Het oude gemeentehuis van Baarderadeel in Mantgum is aan een particulier verkocht en het gedenkraam is verhuisd naar het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Littenseradiel te Wommels. Vanaf 2018 is de plaats onderdeel van gemeente Súdwest-Fryslân.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam in het gemeentehuis te Wommels (gemeente Súdwest-Fryslân) werd aangeboden door Limburgse evacués uit dankbaarheid voor de genoten gastvrijheid in de gemeente Baarderadeel. Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 werden zij door de inwoners opgevangen en verzorgd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945.

Locatie
Het monument bevindt zich in het gemeentehuis van  Littenseradiel te Wommels (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht