Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1981
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Toeperweg te Venlo is een stenen kruis. Het gedenkteken is 90 centimeter hoog.

Wijzigingen
Oorspronkelijk stonden op deze plaats twee afzonderlijke herinneringskruisen, die er aan het begin van de jaren vijftig waren geplaatst. In 1981 zijn zij vervangen door het huidige monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Toeperweg te Venlo is opgericht ter nagedachtenis aan vier Nederlanders die hier in november 1944 door de Sicherheitsdienst zijn gefusilleerd.

De Stichting tot behoud en beheer van wegkruisen en veldkapellen Venlo draagt zorg voor het onderhoud van het gedenkteken.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Toeperweg/Herungerweg te Venlo.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht