Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Wim Rijvers (27-07-1927)
Onthulling: 12 mei 1979
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Blerick (gemeente Venlo) bestaat uit drie gemetselde zuilen, waarop bronzen plaquettes en een stenen console met een marmeren plaat zijn aangebracht. Het gedenkteken is 5 meter hoog en 6 meter breed.

Wijziging
Oorspronkelijk stond dit gedenkteken op de R.K. begraafplaats 'De Blerickse Bergen'. In 1994 werd het verplaatst naar de Antoniuslaan.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bartels Hermanus Antonius Hubertus 10-03-1907 10-05-1940
Broekaart Henricus Wouterus Adrianus 30-09-1927 06-01-1950
Berden Jan Hubert Joseph 10-03-1927 01-01-1947
Beumer Leonard Johannes 06-12-1899 02-09-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Blerick (gemeente Venlo) aan het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 mei 1979. Het kerkbestuur van de parochie Heilige Antonius van Padua draagt zorg voor het onderhoud van het gedenkteken.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Anke Leenen | 4 mei 2020