Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 1 oktober 1960
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor het Regiment Limburgse Jagers' in Weert bestaat uit verscheidene plaquettes en gedenkstenen.

Teksten
Op de middelste gedenksteen is de wapenspreuk van het korps aangebracht:

'REGI LIMBURGIAE JUVENTUS.'

Dit betekent: 'De weerbare jeugd van Limburg voor de Koning'

De tekst op de liggende plaquette luidt:

'VOOR ALLE LIMBURGSE JAGERS
DIE IN EN DOOR DE DIENST
ZIJN OMGEKOMEN.'

De diverse bronzen gedenkplaten bevatten de namen van veertien gesneuvelden van het 425ste bataljon, de namen van 24 gesneuvelden van het voormalige Indië-bataljon 3-II R.I. en de namen van 38 gesneuvelden van het voormalige Indië-bataljon 4-2 R.I..

Op de bronzen plaquette uit 2007 zijn de namen van vijf soldaten aangebracht die zijn gesneuveld tijdens de vredesmissies in Irak en Afghanistan.

Op de bronzen plaquette uit 2010 zijn de namen van drie soldaten aangebracht die zijn gesneuveld tijdens de vredesmissie in Afghanistan.

Wijzigingen
Oorspronkelijk stond het monument op het terrein van de Frederik Hendrikkazerne te Blerick. Sinds 22 november 2003 is het verplaatst naar het terrein van de Van Hornekazerne te Weert. Het monument is niet in zijn geheel verplaatst. Wel heeft men vele elementen uit het Blerickse monument terug laten komen in het huidige monument. Zowel in 2007 als in 2010 is een nieuwe plaquette aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor het Regiment Limburgse Jagers' in Weert is opgericht ter nagedachtenis alle Nederlandse militairen van dit regiment die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de vijf gesneuvelde militairen op de plaquette uit 2007 luiden: sergeant eerste klas Dave Steensma, soldaat eerste klas Timo Smeehuijzen, sergeant-majoor Jos Leunissen, eerste luitenant Tom Krist en sergeant eerste klas Robert Donkers.

De namen van de drie gesneuvelde militairen op de plaquette uit 2010 luiden: marinier Marc Harders, marinier Jeroen Houweling en marinier Luc Janzen.

Het Regiment Limburgse Jagers (RLJ) is opgericht bij Koninklijk Besluit van 1 juli 1950. Toen werd er bepaald dat de tradities van de op dezelfde datum opgeheven Regimenten Infanterie 2, 6 en 11 overgingen op het Regiment Limburgse Jagers en door deze nieuwe vredeseenheid zouden worden voortgezet. De naam 'Limburgse Jagers' is gekozen door de eerste regimentscommandant, luitenant-kolonel J.L.H.A. Antoni, die van 1948 tot 1950 commandant was van zowel 2 RI als 6 RI.

In 1977 werd beslist dat het Regiment Limburgse Jagers alleen de tradities van 2 RI (en alle daaruit voortgekomen eenheden, waaronder 11 RI) voortzet. Tevens wordt het Regiment Limburgse Jagers beschouwd als opvolger van het in 1806 bestaande 2e Regiment Infanterie en alle eenheden die daaruit tot 1810 voortkwamen en alle stamonderdelen van dit 2e Regiment Infanterie.

Meer dan een halve eeuw hoefden de Limburgse Jagers geen namen van tijdens oorlogshandelingen gesneuvelde kameraden te vereeuwigen op een plaquette. Tot de recente vredesmissies in Irak en Afghanistan vielen er voor het laatst slachtoffers in de periode 1950-1953 tijdens de VN-missie in Korea.

Sergeant eerste klas Dave Steensma uit Franeker liet op 10 mei 2004 op 36-jarige leeftijd het leven door een aanslag met een handgranaat bij een patrouille in de Iraakse provincie Al Muthnna. Sergeant eerste klas Robert Donkers kwam op 6 april 2007 om het leven in de buurt van Tarin Kwot bij een ongeval met een pantserwielvoertuig. De 20-jarige soldaat eerste klas Timo Smeehuijzen uit Amsterdam kwam op 15 juni 2007 om bij een zelfmoordaanslag van een Talibanstrijder in het centrum van Tarin Kowt in Afghanistan. Sergeant-majoor Jos Leunissen sneuvelde op 44-jarige leeftijd bij de hevige strijd tegen de Taliban rond de stad Chora in juni van 2007. Eerste luitenant Tom Krist overleed op 24-jarige leeftijd op 12 juli 2007 aan de verwondingen die hij had opgelopen door een zelfmoordaanslag van een Talibanlid.

Omdat de mariniers bij de laatste Nederlandse vredesmissie naar Uruzgan, Afghanistan ook onder het commando vielen van het 42e bataljon Limburgse Jagers, zijn de namen van de mariniers Marc Harders en Jeroen Houweling bijgeschreven en de naam van Luc Janzen uit Echt. De mariniers sneuvelden op 17 april 2010 door een bermbom, Janzen op 22 mei 2010.

Onthulling
De gedenktafel is onthuld op 1 oktober 1960 door de voormalige sergeant van het 425ste bataljon, de heer C. De Vries. De gedenkplaat is onthuld op 30 september 1961 door de reserve luitenant-kolonel C. Bastiaanse. De eretafel is onthuld op 3 november 1962 door de reserve luitenant-kolonel H. Kroes. De 'vredesmissies-plaquettes' zijn onthuld op respectievelijk 22 november 2007 en 7 december 2010.

Locatie
Het monument bevindt zich op het terrein van de Van Hornekazerne, gevestigd aan de Kazernelaan te Weert.

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Krantenartikelen Dagblad De Limburger van 22 november 2007 en 8 december 2010.
Voor meer informatie

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht