Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Schols (ontwerp), Steenhouwerij Laudy (uitvoering)
Onthulling: 1 mei 1948
Adopteer dit monument.

Berg aan de Maas, 'Monument voor Nederlandse Militairen' (Foto: Gemeente Stein)
Berg aan de Maas, 'Monument voor Nederlandse Militairen' (Foto: Gemeente Stein)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Berg aan de Maas (gemeente Stein) is een vierkante zuil van witte natuursteen, bekroond door een kruis. Op de zuil is in reliëf de Nederlandse leeuw aangebracht. De zuil is geplaatst op een cirkelvormig basement, bestaande uit vier diagonalen. Op elke diagonaal bevindt zich een soldatenhelm. De zuil is 2 meter 50 hoog. De doorsnede van de cirkel is circa 5 meter.

Tekst
De tekst op de herdenkingszuil luidt:

'10 MEI 1940
15 NOV. 1944
GEVALLEN
VOOR HET
VADERLAND.'

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Berg aan de Maas (gemeente Stein) is opgericht ter nagedachtenis aan vier soldaten die in de meidagen van 1940 zijn gesneuveld in de strijd tegen de bezetter.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Oud Strijders Vereniging Berg aan de Maas. Het monument is bekostigd door de inwoners van Berg aan de Maas.

Onthulling
Het monument is onthuld in mei 1948.

Locatie
Het monument is geplaatst op het kerkhof van Berg aan de Maas (gemeente Stein).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht