Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Joop Utens (hoofdmonument) en Fa. Utens (toevoeging voor militair Bex)
Onthulling: 4 mei 1986
Adopteer dit monument.

Nieuwstadt, oorlogsmonument (foto: Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)
Nieuwstadt, oorlogsmonument (foto: Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)
Nieuwstadt, oorlogsmonument (foto: Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Nieuwstadt (gemeente Echt-Susteren) is een zuil van Belgisch graniet. Op de zuil is het gemeentewapen van Nieuwstadt aangebracht. Aan de zuil zijn twee vierkante blokken bevestigd. Op de achterzijde van de zuil zijn in reliëf twee palmtakken aangebracht. Aan de voet van het monument is nog een blok van Belgisch graniet geplaatst, hierop is een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op beide blokken luidt:

'OORLOGSSLACHTOFFERS 1940-1945
GESCHONKEN DOOR
DE GEMEENSCHAP NIEUWSTADT.
4 MEI 1986'.

Hieronder staan de namen en data van drie gesneuvelde militairen uit Nieuwstadt en de namen en data van dertig burgerslachtoffers.

De tekst op het later toegevoegde blok aan de voet van het monument luidt:

'NEDERLANDS
INDIË
1945 1949


BEX J.M.
10 12 46'


Wijziging
Op 20 september 2004 is een apart blok aan het monument toegevoegd. Het blok is toegevoegd ter nagedachtenis aan de in Indië overleden Nieuwstadse militair Jo Bex.

Symboliek
De rechtopstaande zuil symboliseert de gemeenschap van Nieuwstadt als een hechte, rechtschapen bevolking. De twee blokken laten zien dat de slachtoffers weliswaar geen deel meer uitmaken van de gemeenschap, maar in de herinnering voortleven. De blokken zitten namelijk vast aan de zuil. De palmtak is een symbool voor vrede en rust.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Nieuwstadt (gemeente Echt-Susteren) is opgericht ter nagedachtenis aan 33 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Onder hen ook drie militairen. Het in 2004 toegevoegde blok aan de voet van het monument gedenkt de in Indië overleden Nieuwstadse militair Jo Bex.

Onthulling
Het monument is op 4 mei 1986 onthuld door burgemeester H. Corten en ingezegend door pastoor Kerkhofs.

Locatie
Het monument is geplaatst op het grasveld aan de oostzijde van de R.K. kerk H. Johannes de Doper, gevestigd aan de Millenerstraat te Nieuwstadt (gemeente Echt-Susteren).

Bronnen

  • Gemeente Susteren;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Voor meer informatie
Nieuwstadt in de laatste dagen van de oorlog
van G.J. van Hennen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht