Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Piet Killaars (17-10-1922)
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Feniks' in Tegelen (gemeente Venlo) is een cirkelvormig, uit gele chamotteklei geboetseerd reliëf van een vogel.

Symboliek
De feniks (vroeger: Phoenix) is een Grieks-mythologische vogel die zich volgens de mythe om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel om vervolgens verjongd uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang, en verwijst naar de wederopbouw en de hoop op een betere toekomst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Feniks' herinnert de inwoners van Tegelen (gemeente Venlo) aan de verwoestende gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, aan het herwinnen van vrijheid en vrede en aan de wederopbouw.

Bij een granaatbeschieting op 3 december 1944 ging de woning van de familie Killaars verloren.

Oprichting
In 1950 werd de woning van de familie Killaars herbouwd, en kunstenaar Piet Killaars (een van de gezinsleden die in het verwoeste huis woonde) maakte bij die gelegenheid dit reliëf.

Locatie
Het monument is aangebracht in de voorgevel van een pand aan de Guillaumestraat te Tegelen (gemeente Venlo).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht