Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Henk van Burgt
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Buitenpost, herdenkingsraam (bron: Fotoarchief Verzetsmuseum Friesland, Leeuwarden)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsraam in Buitenpost (gemeente Achtkarspelen) is een gebrandschilderd glas-in-loodraam. Centraal staat een vrouwenfiguur. Zij vormt de verbinding tussen de linker- en rechterkant van het raam. Links worden evacués afgebeeld, die op de vlucht zijn voor een bombardement. Rechts wordt een gezin aan tafel afgebeeld, in afwachting van de evacués.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'VAN DE LIMBURGSCHE EVACUÉS BUITENPOST'.

Symboliek
Het monument verbeeldt de evacuatie van Limburgse burgers die in de hongerwinter door Buitenpostse gezinnen werden opgevangen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsraam in Buitenpost (gemeente Achtkarspelen) is een geschenk van Limburgse evacués, als dank voor de menslievende wijze waarop zij in de hongerwinter van 1944-1945 door de bevolking van Buitenpost zijn opgevangen en verzorgd.

Onthulling
Het monument is in 1946 aangeboden aan de gemeente Achtkarspelen.

Wijziging
Sinds de verbouwing van het gemeentehuis in 1978 werd het gedenkraam bewaard in een depot. Het raam werd op 10 februari 2000 geplaatst in boekhandel IJlstra in Buitenpost.

Locatie
Het monument bevindt zich in boekhandel IJlstra in Buitenpost (gemeente Achterkarspelen).

Bronnen

  • Gemeente Achtkarspelen;
  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht