Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Piet Killaars (ontwerp), Atelier Teeuwen (uitvoering)
Onthulling: 13 mei 1949
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Onze Lieve Vrouw van Banneux' in Tegelen (gemeente Venlo) is een geboetseerd hoekbeeld van een vrouwenfiguur. Het beeld is uitgevoerd in grestechniek. Het gedenkteken is 1 meter 30 hoog.

Tekst
Het onderschrift van het beeld luidt:

'UIT DANKBAARHEID
VOOR UW BESCHERMING.
1 MAART 1945.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Onze Lieve Vrouw van Banneux' herinnert de inwoners van Tegelen (gemeente Venlo) aan de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van vrijheid en vrede.

Oprichting
Tijdens de bezetting deden buurtbewoners de gelofte dat zij voor Onze Lieve Vrouw van Banneux een monument zouden oprichten als het oorlogsgevaar zou worden afgewend en de families zouden worden gespaard. De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van buurtvereniging 'Draagt Elkanders Lasten'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 mei 1949 door pastoor E. Keuller.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Bergstraat/Zandstraat te Tegelen (gemeente Venlo).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht