Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Piet Peters
Onthulling: 2 november 1940
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Ik Zal Handhaven' in Tegelen (gemeente Venlo) is een reliëf van weerbestendige gresklei, omlijst door een gemetselde gedenkmuur die van links naar rechts getrapt oploopt. Op het reliëf staat de Nederlandse vlag afgebeeld, die door een hand te midden van dreigende wolken en wilde golven omhoog wordt geheven. Op de muur zijn afzonderlijke naambordjes van steen aangebracht.

Tekst
Op de naambordjes staan de namen van meer dan twintig gesneuvelde militairen uit Tegelen.

Symboliek
Het monument staat symbool voor de strijd tegen de bezetter.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Ik Zal Handhaven' in Tegelen (gemeente Venlo) is opgericht ter nagedachtenis aan meer dan twintig Tegelse militairen die in de strijd tegen de bezetter om het leven zijn gekomen.

Oprichting
Dit gedenkteken werd in oktober 1940 opgericht op initiatief van de toenmalige stichting 'Tegelsch Belang' en de heren George Goossens en Piet Peters ter nagedachtenis aan de ondergang van Hr. Ms. Mijnenveger 'Willem van Ewijck' op 8 september 1939. De mijnenveger liep ter hoogte van Terschelling op een mijn, waarbij H.H.A. (Henk) Peters, stoker 3e klasse bij de Zeemacht, om het leven kwam.

Onthulling
Het monument is onthuld in november 1940. Vermoedelijk is dit het eerste oorlogsmonument in Nederland, geplaatst onder het oog van de bezetter.

Locatie
Sinds 20 april 2011 staat het monument op een nieuwe locatie, in het plantsoen aan de Raadhuislaan in Tegelen. De verplaatsing was nodig in verband met de aanleg van de A74. Deze locatie is mede gekozen zodat het monument betrokken kan worden bij de jaarlijkse dodenherdenking. Het komt dicht in de buurt te staan van het ‘monument voor de gevallenen’ in hetzelfde plantsoen. Voorheen was het monument geplaatst bij de speeltuin 'Klein Zwitserland' aan de Trappistenweg te Tegelen (gemeente Venlo).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht