Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Charles Grips (ontwerp beeld), Jac Bongaerts (uitvoering beeld)
Onthulling: 1952
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De Vredeskapel in Tegelen (gemeente Venlo) is gebouwd van lichte baksteen. De kapel heeft een pannendak en een open, boogvormige entree. In de nis van de kapel staat een Mariabeeld.

Wijziging
Oorspronkelijk stond in de kapel een geboetseerd beeld van Onze Lieve Vrouwe van de Vrede van Frans Tuinstra. Door vernieling moest dit Mariabeeld vervangen worden door een nieuw exemplaar, vervaardigd door Jac Bongearts naar een uit 1937 stammend ontwerp van beeldhouwer Charles Grips.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Vredeskapel herinnert de inwoners van Tegelen (gemeente Venlo) aan de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van vrijheid en vrede.

Oprichting
Aan het einde van de bezetting deden buurtbewoners de gelofte dat zij voor Maria een kapel zouden oprichten als het oorlogsgevaar zou worden afgewend en de families zouden worden gespaard. Toen dat inderdaad gebeurde, werd de belofte ingelost.

Onthulling
Het monument is onthuld op tweede paasdag in 1952.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de buitenvijver van kasteel Holtmühle, gelegen aan de Kasteellaan te Tegelen (gemeente Venlo).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht