Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Dries Engelen (ontwerp), metaalgieterij G. Giesen (uitvoering)
Onthulling: 5 mei 1970
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Wilhelmina' in Tegelen (gemeente Venlo) is een sculptuur van aluminium. Met deze gestileerde levensboom worden drie belangrijke momenten uit de regeringsperiode van koningin Wilhelmina uitgebeeld. De levensboom staat op een voetstuk van zwarte hardsteen. Het gedenkteken is 3 meter hoog en 1 meter 65 breed.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'WILHELMINA
1898 - 1948'.

Symboliek
Geheel links is te zien hoe koningin Wilhelmina haar eed aflegt bij de aanvaarding van de troon in 1898. Donkere wolken overschaduwen de periode van 1898-1939 (Eerste Wereldoorlog, crisistijd, dreiging van Tweede Wereldoorlog). Het middenfragment toont de terugkeer naar Nederland (na de oorlog), waarbij een kind koningin Wilhelmina bloemen aanbiedt. Boven het hoofd van de koningin wordt herrijzend Nederland weergegeven. Geheel rechts stelt koningin Wilhelmina haar dochter Juliana in september 1948 met de uitroep 'Leve de koningin' aan het Nederlandse volk voor als haar opvolgster.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Wilhelmina' herinnert de inwoners van Tegelen (gemeente Venlo) aan de 'Moeder van het Verzet'.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de koningin in ballingschap vanuit Londen via Radio Oranje de Nederlandse bevolking vele malen toegesproken. In deze radioredes legde koningin Wilhelmina de nadruk op het herwinnen van de vrijheid. Toen koningin Wilhelmina naar Nederland terugkeerde, was de Tweede Wereldoorlog nog niet afgelopen. Na de bevrijding van Eede werd de grenslijn tussen België en Nederland provisorisch aangegeven door een witte meelstreep. Op de puinhopen van het verwoeste dorp werd een nationale vlag geplaatst. Op 13 maart 1945 stak de vorstin vanuit België bij het Zeeuws-Vlaamse grensdorp Eede de grens over. Koningin Wilhelmina schreef er zelf dit over: 'Zo kwamen wij dan de morgen van de dertiende maart bij Eede aan de Nederlandse grens, die ik te voet overschreed. Na een ontroerende verwelkoming door de aanwezigen ging het Nederland in. Waar ik ook kwam, dezelfde aandoening en geestdrift. Overal bloemen, geschenken en attenties van allerlei aard.' Later bezocht de vorstin Breda en het onder water gelopen Walcheren, waarvan ze zeer onder de indruk bleek: 'Het was een koude, onvergetelijke tocht. Welk een tragische aanblik bood nu het eens zo schilderachtige Walcheren: één groot watervlak zover men kon kijken, met overal verdronken torens en boerderijen, en bomen die geen jong groen meer zouden geven.'

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1970 door burgemeester E. Rutten.

Locatie
Het monument is geplaatst op het pleintje achter het voormalige gemeentehuis te Tegelen (gemeente Venlo).

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht