Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Dhr. G. Herbergs
Onthulling: 17 september 1994
Adopteer dit monument.

Bocholtz, monument voor Jürgen G. Krohnke (foto: Jan Maessen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Jürgen G. Krohnke te Bocholtz (gemeente Simpelveld) is een gedenkmuur van blauwgrijze kinderkopjes. Op het hoger uitgevoerde middendeel is een bronzen plaquette aangebracht. De muur is 1 meter 50 hoog, 1 meter 30 breed en 35 centimeter diep. De gedenkplaat is 45 centimeter hoog en 40 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'20-9-1944
SNEUVELDE HIER
JURGEN G. KROHNKE
TEC 5 v/h 125ste CAV. RCN SQ MECZ

* 8 - 11- 1918 SCHLESWIG.
IOWA U.S.A.
BEGR. TE HENRI-CHAPELLE (B.) H 10-26'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Jürgen G. Krohnke te Bocholtz (gemeente Simpelveld) is opgericht ter nagedachtenis aan de Amerikaanse soldaat die op 20 september 1944 is gesneuveld.

Op zaterdag 16 september 1944 fietsten twee Duitse soldaten richting de Bocholtzerheide. Ter hoogte van de Scholtissenhof sloegen ze de weg in naar deze middeleeuwse boerderij. Dichterbij gekomen zagen ze dat er een Nederlandse vlag wapperde. De boer was iets te voorbarig geweest. De Amerikanen liepen weliswaar over de Bocholtzerheide, maar het krijgsplan voorzag die dag niet in een verdere opmars. De Duitse soldaten schokken erg van het zien van deze vlag en keerden in allerijl om, richting Duitsland.

Een dag later trokken de Amerikanen verder door naar Bocholtz. Midden op de weg ratelden lichte tanks van het 125ste verkenningseskadron en vlak langs de huizen bewogen zich behoedzaam militairen van de 'Old Hickory'. Hier en daar stuitten ze op troepen van de bezetter, maar deze tegenstand werd zonder al te veel moeite bedwongen. Bij de gevechten kwamen veertien oudere, uit Oostenrijk stammende leden van de Volkssturm om het leven. Een gebeurtenis die de bewoners van Bocholtz geen triomfaal gevoel gaf, want de Oostenrijkse soldaten waren allen zo rond de zestig en beslist niet de kwaadsten.

Bij de zware bunkers op de Vetschauerberg waren Duitse troepen in beweging. Deze terreinhoogte tussen Bocholtz en Laurensberg maakte deel uit van de Siegfriedlinie. Bocholtz werd vanaf deze hoogte enkele weken beschoten. Hierbij zijn acht burgers om het leven gekomen. Granaatvuur uit de Siegfriedlinie werd ook een Amerikaanse cavalerist fataal. Jürgen G. Krohnke was geboren in Schleswig. Tussen de beide wereldoorlogen in was hij met zijn ouders en grootouders naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Hij was bestuurder van een pantserwagen van de 113de Cavalry group 'Red Horse', toen twee andere, zwaardere Amerikaanse tanks op honderd meter voor de hoofdpoort van de monumentale boerderij Overhuizen het vuur hadden geopend op de bunkers van de Siegfriedlinie. Het antwoord van de bezetter liet niet lang op zich wachten. Granaten ontploften in het weiland, vlak voor de Amerikanen. Krohnke was op tien meter daarvandaan juist even achter de stalen beplating van zijn bestuurdersstoel vandaan gekomen en stond op de weg toen hij door scherven in de hals en het gezicht getroffen werd. Zijn kameraden droegen de vreselijk bloedende soldaat naar de binnenplaats van de boerderij. Even later werd de Krohnke per jeep afgevoerd. Hij was toen al overleden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 september 1994 door een vertegenwoordiger van de gemeente Simpelveld en van Afcent.

Heemkundevereniging 'De Bongard' draagt zorg voor het onderhoud.

Locatie
Het monument staat tegenover de ingang van de boerderij aan de Overhuizerstraat te Bocholtz (gemeente Simpelveld).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht