Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Charles Vos
Onthulling: 23 september 1946
Adopteer dit monument.

Sint Annaparochie, 'Evacuatie van Venlo' (foto: Gemeente Het Bildt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Evacuatie van Venlo' in Sint Annaparochie (gemeente Het Bildt) is een wandreliëf van witte natuursteen. Het reliëf geeft het verdrijven van de Venlose burgers weer, die op weg zijn naar een onzekere toekomst. Linksonder is het wapen van Venlo afgebeeld en rechts het gemeentewapen van Het Bildt.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'EVACUATIE VAN VENLO 1945
AANGEBODEN DOOR DE BETROKKEN INWONERS AAN DE GEMEENTE HET BILDT'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Evacuatie van Venlo' in Sint Annaparochie (gemeente Het Bildt) werd aangeboden door de evacués, uit dankbaarheid voor de genoten gastvrijheid in de gemeente Het Bildt. In 1945 werden in de gemeente 1500 inwoners van Venlo opgevangen en verzorgd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 september 1946.

Locatie
Het monument is geplaatst in de hal van het gemeentehuis aan de Van Harenstraat in Sint Annaparochie (gemeente Het Bildt).

Bronnen

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.