Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Sint-Dionysiuskerk in Schinnen (gemeente Beekdaelen) is een kruisreliëf, geplaatst op een breed fundament. Het kruis wordt geflankeerd door enkele ornamenten. Het gedenkteken is uitgevoerd in witte hardsteen. Het monument is 3 meter hoog en 3 meter breed.

Teksten
De tekst boven het kruis luidt:

‘MIJN JEZUS BARMHARTIGHEID’.

Op de basissteen staan de namen van een aantal oorlogsslachtoffers. De tekst luidt:

‘BID VOOR HEN DIE VIELEN’.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

De geschiedenis

Het monument bij de Sint-Dionysiuskerk te Schinnen is opgericht ter nagedachtenis aan acht medeburgers die door een noodlottig ongeluk op 24 november 1944 om het leven zijn gekomen.

De bevrijding van Schinnen op 18 september 1944 geschiedde zonder veel oorlogsgeweld. Voor de Schinse bevolking schuilde groter gevaar in de overvloed aan oorlogsmaterieel dat de Amerikanen in en om het dorp opsloegen. Vanuit de Normandische invasiehavens en vanuit de haven van Antwerpen reden voortdurend GMC-trucks naar Zuid-Limburg om de voorraad op peil te houden. Door de bezetter weggeworpen wapens en munitie oefenden op de jeugd een enorme aantrekkingskracht uit. De wapens werden bewaakt door de Amerikanen en mannen van de ingeschakelde Ordedienst. Desondanks konden ongelukken niet uitblijven. Een jongeman werd blind nadat een handgranaat was ontploft. Drie mannen van de Ordedienst raakten zwaar gewond door een ontploffende mortiergranaat. Een van hen overleed aan zijn verwondingen. Later verklaarden enkele Schinnenaren die in 1944 circa 15 jaar waren: ‘We stonden met het oorlogsmaterieel op en gingen ermee naar bed. We demonteerden tankgranaten vanwege de mooie messing hulzen en goten jerrycans leeg om er vlotten mee te bouwen. We gebruikten steelhandgranaten die door de Duitsers waren achtergelaten om er in de vijver van Reymersbeek karpers mee te vangen. We schoten pistolen leeg en hadden pantservuisten in onze onervaren handen.’

Op 24 november 1944 vonden kinderen bij Smeetsboschken in Thull een hoeveelheid oorlogstuig. Begeleid door enkele OD’ers en vier andere kinderen wilden ze het materieel met een bolderwagen ophalen. Wat er precies is gebeurd, kan niemand meer navertellen, maar mijnwerkers die van de dagdienst terugkeerden, hoorden omstreeks drie uur in de middag een zware explosie. De militaire politie stelde een onderzoek in en vond alleen een flinke krater. Later zou blijken dat in totaal acht mensen bij de explosie het leven hadden verloren. Heel Schinnen was op 28 november 1944 bij de begrafenis aanwezig.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 november 1945.

Het kerkbestuur van de parochie Sint-Dionysius draagt zorg voor het onderhoud.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op het kerkhof van de Sint-Dionysiuskerk aan de Deken Keulenplein te Schinnen.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents