Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Henri Ritzen (ontwerp), Steenhouwerij Ackermans (uitvoering)
Onthulling: 24 november 1945
Adopteer dit monument.

Schinnen, monument bij de Sint-Dionysiuskerk (foto: Henri Ritzen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Sint-Dionysiuskerk in Schinnen (gemeente Beekdaelen) is een kruisreliëf, geplaatst op een breed fundament. Het kruis wordt geflankeerd door enkele ornamenten. Het gedenkteken is uitgevoerd in witte hardsteen. Het monument is 3 meter hoog en 3 meter breed.

Teksten
De tekst boven het kruis luidt:

'MIJN JEZUS BARMHARTIGHEID'.

Op de basissteen staan de namen van een aantal oorlogsslachtoffers. De tekst luidt:

'BID VOOR HEN DIE VIELEN'.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de Sint-Dionysiuskerk te Schinnen is opgericht ter nagedachtenis aan acht medeburgers die door een noodlottig ongeluk op 24 november 1944 om het leven zijn gekomen.

De bevrijding van Schinnen op 18 september 1944 geschiedde zonder veel oorlogsgeweld. Voor de Schinse bevolking schuilde groter gevaar in de overvloed aan oorlogsmaterieel dat de Amerikanen in en om het dorp opsloegen. Vanuit de Normandische invasiehavens en vanuit de haven van Antwerpen reden voortdurend GMC-trucks naar Zuid-Limburg om de voorraad op peil te houden. Door de bezetter weggeworpen wapens en munitie oefenden op de jeugd een enorme aantrekkingskracht uit. De wapens werden bewaakt door de Amerikanen en mannen van de ingeschakelde Ordedienst. Desondanks konden ongelukken niet uitblijven. Een jongeman werd blind nadat een handgranaat was ontploft. Drie mannen van de Ordedienst raakten zwaar gewond door een ontploffende mortiergranaat. Een van hen overleed aan zijn verwondingen. Later verklaarden enkele Schinnenaren die in 1944 circa 15 jaar waren: 'We stonden met het oorlogsmaterieel op en gingen ermee naar bed. We demonteerden tankgranaten vanwege de mooie messing hulzen en goten jerrycans leeg om er vlotten mee te bouwen. We gebruikten steelhandgranaten die door de Duitsers waren achtergelaten om er in de vijver van Reymersbeek karpers mee te vangen. We schoten pistolen leeg en hadden pantservuisten in onze onervaren handen.'

Op 24 november 1944 vonden kinderen bij Smeetsboschken in Thull een hoeveelheid oorlogstuig. Begeleid door enkele OD'ers en vier andere kinderen wilden ze het materieel met een bolderwagen ophalen. Wat er precies is gebeurd, kan niemand meer navertellen, maar mijnwerkers die van de dagdienst terugkeerden, hoorden omstreeks drie uur in de middag een zware explosie. De militaire politie stelde een onderzoek in en vond alleen een flinke krater. Later zou blijken dat in totaal acht mensen bij de explosie het leven hadden verloren. Heel Schinnen was op 28 november 1944 bij de begrafenis aanwezig.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 november 1945.

Het kerkbestuur van de parochie Sint-Dionysius draagt zorg voor het onderhoud.

Locatie
Het monument is geplaatst op het kerkhof van de Sint-Dionysiuskerk aan de Deken Keulenplein te Schinnen.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht