Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: St. Joris keramische industrie
Adopteer dit monument.

Neer, monument voor soldaat Emonts (Foto: H. Geraets)
Neer, monument voor soldaat Emonts (Foto: H. Geraets)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Neer (gemeente Roggel en Neer) is een uit keramiek vervaardigd gedenksteen met hardstenen rand. Het gedenkteken is 1 meter 70 hoog, 90 centimeter breed en 1 meter 70 diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER GEDACHTENIS
J.M. EMONTS
GEB. 31-10-1927 NEER
GESN. 27-11-1948
NEUNUOET JAVA'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Neer (gemeente Roggel en Neer) is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlandse soldaat J.M. Emonts die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië is gesneuveld.

Jacobus Michiel Emonts werd geboren op 31 oktober 1927 in Neer. Hij was ingelegerd bij het bataljon 2-5-7 Regiment Infanterie. Soldaat Emonts sneuvelde op 27 november 1948 en ligt begraven op het Nederlands ereveld Menteng Pulo te Jakarta, Indonesië.

Onthulling
Het monument is onthuld door burgemeester Vennekens.

Locatie
Het monument bevindt zich naast de St. Martinuskerk, gelegen aan het Kerkplein in Neer (gemeente Roggel en Neer).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht