Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Merkelbeek, gedenksteen op de gevel van de Sint-Clemenskerk (foto: Heilige Clemensparochie)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenksteen aan de gevel van de Sint-Clemenskerk te Merkelbeek (gemeente Beekdaelen) is vervaardigd uit beton. De gedenksteen is 1 meter hoog en 40 centimeter breed.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'TE GEVOLGE
VAN DE TWEEDE
WERELDOORLOG
ZIJN ONS
ONTVALLEN:
W. V.D. AARSSEN
J. DOHMEN
J. MEULENBERG
J. RADEMAKERS
W. STUYTS
J. KLEIN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenksteen op de gevel van de Sint-Clemenskerk te Merkelbeek (gemeente Beekdaelen) is opgericht ter nagedachtenis aan zes medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

W. v.d. Aarssen, J. Dohmen, J. Klein, J. Meulenberg, J. Rademakers en W. Stuyts.

Onthulling

Het monument is begin jaren vijftig ingezegend door pastoor Hustinx.

De parochie Sint-Clemens draagt zorg voor het onderhoud.

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de gevel van de Sint-Clemenskerk te Merkelbeek (gemeente Beekdaelen).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht