Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Frans Cox
Onthulling: 5 mei 1970
Adopteer dit monument.

Sint-Geertruid, bevrijdingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Sint-Geertruid, bevrijdingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Sint-Geertruid (gemeente Eijsden-Margraten) is een keramisch beeld van twee kinderen die een vredesduif loslaten. Het beeld is geplaatst op een voetstuk met een witmarmeren plaquette. Het beeld is circa 1 meter 20 hoog en het voetstuk is 55 centimter hoog.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ST. GEERTRUID
BEVRIJD
12 - 13
SEPTEMBER
1944'.

Symboliek
Het beeld staat symbool voor de bevrijding.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Sint-Geertruid ((gemeente Eijsden-Margraten) aan de bevrijding van het dorp op 12 en 13 september 1944 door het 117e Regiment van de 30ste Amerikaanse Infanteriedivisie.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van een burgercomité. Het werd bekostigd door de toenmalige gemeente Sint-Geertruid.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1970 door burgemeester J. Beckers.

Locatie
Het monument is geplaatst in het plantsoentje, gelegen op de hoek Julianaweg/Bukel te Sint-Geertruid (gemeente Eijsden-Margraten).

Bronnen

  • Gemeente Margraten;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht