Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Oostermaas (gemeente Maastricht) is een marmeren plaquette. De gedenkplaat is 1 meter hoog en 1 meter 20 breed.

Tekst
Links op de plaat staan de namen van de slachtoffers die zijn omgekomen bij het bombardement op 16 september 1944 te Maastricht.
Rechts bevindt zich een naamlijst van oorlogsslachtoffers.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument te Oostermaas (gemeente Maastricht) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en in het bijzonder aan de Maastrichtse slachtoffers die tijdens het bombardement van 16 september 1944 om het leven zijn gekomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van pastoor J. Jacobs van de parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes.

Locatie
Het monument bevindt zich op het R.K. kerkhof aan de Kruisstraat te Oostermaas (gemeente Maastricht).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht