Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: L. Ackermans
Onthulling: 14 december 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Amby.

Maastricht, monument bij de Sint-Walburgakerk (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Maastricht, monument bij de Sint-Walburgakerk (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Maastricht, monument bij de Sint-Walburgakerk (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Maastricht, monument bij de Sint-Walburgakerk (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Maastricht, monument bij de Sint-Walburgakerk (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Maastricht, monument bij de Sint-Walburgakerk (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Sint-Walburgakerk Maastricht is een gedenksteen van Vlaamse hardsteen. De steen heeft de vorm van een retabel op een klein altaar. Het gedenkteken is 1 meter 10 hoog en 2 meter 30 breed. Naast de steen is een plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'IN MEMORIAM
GEVALLEN VOOR HET VADERLAND
DOOR OORLOGSOMSTANDIGHEDEN.'

Hieronder zijn de namen van twaalf oorlogsslachtoffers uit de toenmalige gemeente Amby aangebracht. Op de plaquette is de naam van een dertiende oorlogsslachtoffer aangebracht.

Wijziging
De plaquette naast de steen is in 1993 aan het gedenkteken toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Crijns Catharina Petronella 31-10-1970 18-02-1993

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de Sint-Walburgakerk in Maastricht is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aan een militair die in 1993 in het voormalige Joegoslavië is gesneuveld.

De namen van de dertien slachtoffers luiden:

Petrie Crijns, Maria Hubertina Clara Cabo, Franciscus Crompvoets, Hendrik Alfons Dejalle, Johannes Jacobus Dejalle, Joannes Hubertus Dreessen, Jan Dirk Gouda, Hendrik Hubertus Knubben, Johannes Antonius Leunissen, Frederik Lambertus Martinus Paulussen, Jospeh Anton Mulkens, Marie Clotilde Hélène Schoenmaekers, Joseph Jacobus Slangen en Hendrik Hubertus Hovens.

Hendrik Alfons Dejalle werd geboren op 24 augustus 1918 te Magelang N.O.I.. De Nederlandse militair is op 12 mei 1940 gesneuveld in de strijd tegen de bezetter.

Frederik Lambertus Martinus Paulussen, geboren in Itteren op 6 september 1903, overleed op 3 mei 1943 in een Japans interneringskamp in Burma, Thailand.

Johannes Antonius Leunissen werd geboren in Amby op 31 augustus 1914. Hij is overleden op 29 april 1944 in Burma, Thailand.

Johannes Jacobus Dejalle, geboren te Magelanf N.O.I. op 20 januari 1920, overleed op 21 oktober 1944 te Burma, Thailand.

Marie Clotilde Hélène Schoenmaekers werd geboren in het Belgische Reckheim op 3 juli 1894. Tijdens de bezettingsjaren zat ze in verschillende Duitse concentratiekampen gevangen. Ze is omgekomen op 11 juli 1945 in Sank Gallen, Zwitserland.

Joseph Anton Mulkens, geboren op 23 juli 1915 in Amby, is op 25 september 1941 door de bezetter gefusilleerd in Maastricht.

Fransiscus Crompvoets, geboren in Maastricht op 1 februari 1903 en echtgenoot van Sofia Aleida Selbach, overleed op 14 september 1943 in Maastricht ten gevolge van een treinongeval.

Hendrik Peter Hubertus Hovens werd geboren op 4 augustus 1914 in Maasniel. Hij was de echtgenoot van Johanna Cornelia Paulussen. Hendrik overleed op 6 mei 1944 in het Duitse Aken.

Joseph Jacobus Slangen werd geboren op 24 oktober 1906 in Amby. Echtgenoot van Maria Hubertina Meys. Hij overleed op 12 september 1944 in Amby door een bedrijfsongeval.

Maria Hubertina Clara Cabo, geboren in Berg en Terblijt op 30 juni 1905, was getrouwd met Johannes hubertus Boesten. Maria is op 16 september 1944, de dag waarop Amby bevrijd werd, overleden door een granaatslag.

Jan Dirk Gouda, geboren in Est en Opijnen op 19 mei 1918, is op 20 september 1944 omgekomen in het Duitse Esslingen Mettingen.

Joannes Hubertus Dreessen werd geboren op 15 november 1881. Hij was getrouwd met Maria Hubertina Goyen. Hij overleed op 9 februari 1945 in Maastricht door een verkeersongeval.

Hendrik Hubertus Knubben werd geboren op 9 mei 1885 in Amby. Echtgenoot van Maria Rosa Lucia Op den Kamp, overleden op 1 april 1945 in Meersen door een verkeersongeluk.

Petrie Crijns, geboren op 31 oktober 1970 in Amby, overleed op 18 februari 1993 in Bosnië Herzegowina, als lid van het Nederlands-Belgisch UN Transportbataljon, ten gevolge van een transportongeval. Ze is op 25 februari 1993 met militaire eer begraven op het kerkhof in Amby.

Onthulling
Het monument is geplaatst op 14 december 1947 door het toenmalig bestuur van de voormalige gemeente Amby, nu Maastricht. De plaquette voor Petrie Crijns is op 4 mei 1993 onthuld en ingezegend door de Zeereerwaarde Heer Pastoor van Amby. J. van den Asdonk. De plaat is aangebracht door de Stichting Cultureel Comité Amby.

Locatie
Het monument is geplaatst op het kerkhof tegen de muur van de Sint-Walburgakerk, gelegen aan de Ambyerstraat-Noord in de wijk Amby te Maastricht.

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Stichting Cultureel Comité Amby - Maastricht.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.