Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Pro Patria’ in Maastricht (gemeente Maastricht) is een bronzen reliëf, bevestigd op een granieten plaat. Op het reliëf is een voorstelling aangebracht van een treurende vrouwenfiguur die haar rechterhand voor de ogen heeft geslagen omdat zij het geweld en verdere ontberingen niet wilt zien. In haar linkerhand draagt zij een palmtak. Links en rechts staan wapenschilden, onder meer een schild met de jaartallen 1940-1945 en twee gekruisde zwaarden. De plaat wordt geflankeerd door twee bronzen lampen. Het gedenkteken is 80 centimeter hoog en 1 meter 20 breed.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘PRO PATRIA’.

Hieronder zijn de namen van vijf oorlogsslachtoffers van de voormalige gemeente Heer aangebracht.

Symboliek
De palmtak is een symbool voor vrede en rust.

Restauratie
In de jaren negentig is de plaat vervangen door een nieuwe granieten plaat. De bronzen tekst had in de loop der jaren groene (erosie) strepen op de originele plaat van een zachtere steensoort achtergelaten. De originele bronzen afbeeldingen en letters zijn weer teruggeplaatst.

De geschiedenis

Het monument ‘Pro Patria’ in Maastricht is opgericht ter nagedachtenis aan vijf medeburgers van de voormalige gemeente Heer die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen via een particulier initiatief met steun van de voormalige gemeente Heer.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949 door Jaqueline Willems, de elf-jarige dochter van één van de gesneuvelden.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de voorzijde van de gevel van het voormalige gemeentehuis van Heer in de wijk Heer in Maastricht (gemeente Maastricht).

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents