Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Charles Vos
Onthulling: 11 november 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Kindercentrum De Vlinderboom.

Heer, monument aan het voormalige gemeentehuis (foto: J.H. Pelzer)
Heer, monument aan het voormalige gemeentehuis (foto: J.H. Pelzer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Pro Patria' in Maastricht (gemeente Maastricht) is een bronzen reliëf, bevestigd op een granieten plaat. Op het reliëf is een voorstelling aangebracht van een treurende vrouwenfiguur die haar rechterhand voor de ogen heeft geslagen omdat zij het geweld en verdere ontberingen niet wilt zien. In haar linkerhand draagt zij een palmtak. Links en rechts staan wapenschilden, onder meer een schild met de jaartallen 1940-1945 en twee gekruisde zwaarden. De plaat wordt geflankeerd door twee bronzen lampen. Het gedenkteken is 80 centimeter hoog en 1 meter 20 breed.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'PRO PATRIA'.

Hieronder zijn de namen van vijf oorlogsslachtoffers van de voormalige gemeente Heer aangebracht.

Symboliek
De palmtak is een symbool voor vrede en rust.

Restauratie
In de jaren negentig is de plaat vervangen door een nieuwe granieten plaat. De bronzen tekst had in de loop der jaren groene (erosie) strepen op de originele plaat van een zachtere steensoort achtergelaten. De originele bronzen afbeeldingen en letters zijn weer teruggeplaatst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Pro Patria' in Maastricht is opgericht ter nagedachtenis aan vijf medeburgers van de voormalige gemeente Heer die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen via een particulier initiatief met steun van de voormalige gemeente Heer.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949 door Jaqueline Willems, de elf-jarige dochter van één van de gesneuvelden.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de voorzijde van de gevel van het voormalige gemeentehuis van Heer in de wijk Heer in Maastricht (gemeente Maastricht).

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht