Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 1944
Adopteer dit monument.

Maastricht, monument in het Bonnefantencollege (Foto: J.H. Bergers)
Maastricht, monument in het Bonnefantencollege (Foto: J.H.Pelzer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Bonnefantencollege te Maastricht is een wandschildering met een afbeelding van het logo van het Detacticle Aircorps. Het gedenkteken is 1 meter hoog en 75 centimeter breed.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Bonnefantencollege herinnert de inwoners van Maastricht aan het feit dat in dit voormalige kloostergebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog een technische werkplaats van het Amerikaanse leger was gevestigd.

Onthulling
De schildering dateert uit 1944.

Locatie
De wandschildering hangt in een van de klaslokalen van het Bonnefantencollege (voorheen het Trichtercollege geheten), gevestigd aan de Tongerseweg te Maastricht.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht