Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Louis Pilet
Adopteer dit monument.

Maastricht, tegeltableau in het Mosa-gebouw (Foto: J.H. Pelzer)
Maastricht, tegeltableau in het Mosa-gebouw (Foto: J.H. Pelzer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het tegeltableau in het Mosa-gebouw te Maastricht is gevat in een zware houten lijst. Het tableau bestaat uit ivoorkleurige tegels. Bovenin het tableau staan twee palmtakken en de letters alfa en omega afgebeeld als bekroning van een voorstelling van de gekruisigde Christus, die omgeven wordt door een doornbos waaraan een ketting is bevestigd. In het doornbos sjouwen aan weerszijden van het kruis twee gevangenen met stenen. Op de achtergrond zijn bommenwerpers te zien die de stad met bommen bestoken. Huizen en torens zijn door het oorlogsgeweld veranderd in ruïnes. Het tableau is 1 meter 5 hoog en 1 meter 35 breed. De tegels zijn 15 centimeter hoog en 15 centimeter breed.

Tekst
De tekst op het tableau luidt:

'HOE ZWAARDER KRUIS HOE SCHOONER KROON.
VERLOST VAN AARDSCHE BANDEN
GENIETEN WIJ DE HEMELSCHE VRIJHEID.
TER NAGEDACHTENIS VAN ONZE MEDEARBEIDERS
WELKE NAAR DUITSLAND WERDEN GEDEPORTEERD.'

Hieronder zijn de namen van drie oorlogsslachtoffers aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Balmaekers Hermanus Hubertus 01-03-1913 02-06-1944
Beijleveld Johannes 21-03-1916 14-01-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het tegeltableau in het Mosa-gebouw is opgericht ter nagedachtenis aan drie werknemers van de Mosa die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter naar Duitsland zijn gedeporteerd en daar zijn omgekomen.

Locatie
Het monument hangt op de afdeling Fabricage Porselein van de Mosa, gevestigd aan de Meerssenerweg te Maastricht.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.