Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Maastricht, monument in het voormalige Jeanne d'Arc College (Foto: J.H. Pelzer)
Maastricht, monument in het voormalige Jeanne d'Arc College (Foto: J.H. Pelzer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het voormalige Jeanne d'Arc College te Maastricht bestaat uit een reliëf van klei en twee kleine plaquettes. Op het reliëf staat een moeder met een pasgeboren kindje afgebeeld.

Teksten
De tekst op de eerste plaat luidt:

'DE AFD. MAASTRICHT EN OMSTR.
VAN HET NED. ROODE KRUIS
KON HIER HULP VERLENEN
DANK ZIJ DE WELWILLENDHEID
DER E.E. ZUSTERS URSULINEN.'

De tekst op de tweede plaat luidt:

'IN DE WEEK VOORAFGAANDE
AAN DE BEVRIJDINGSDAG
14 SEPTEMBER 1944
WAS DEZE RUIMTE
IN GEBRUIK ALS
KRAAMINRICHTING.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het voormalige Jeanne d'Arc College herinnert de inwoners van Maastricht aan het feit dat op 11 september 1944 in de kelders van dit gebouw een medische post werd ingericht, speciaal bestemd voor aanstaande moeders. De medische post werd tot kraamkamer van Maastricht ingericht in de week voor de bevrijding.

Locatie
Het monument bevindt zich in de kelders van het voormalige Jeanne d'Arc College, gevestigd aan de Grote Gracht te Maastricht.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht