Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Maastricht, monument in de voormalige Tabaks- en Sigarenfabriek Gebr. Philips (Foto: Jef Bartelet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de voormalige Tabaks- en Sigarenfabriek Gebr. Philips te Maastricht is een kleurrijke keramische plaquette, bekroond met een timpaan met diverse afbeeldingen: één geeft uiting aan de dankbaarheid van vrouwen en kinderen jegens het bedrijf, één verbeeldt een bom die op brandende huizen valt en één toont een Amerikaanse soldaat met op de achtergrond de stad Maastricht. Hij vertrapt een schild met hakenkruis erop. De gedenkplaat is 1 meter 65 hoog en 1 meter 33 breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ALS BLIJK VAN ERKENTELIJKE DANKBAARHEID
IS DEZE STEEN AANGEBODEN AAN
DE DIRECTIE DER N.V. TABAKSINDUSTRIE V/H GEBR. PHILIPS
DOOR DE GEZINNEN WAARAAN IN DE BANGE OORLOGSDAGEN
BIJ LUCHTGEVAAR IN DE KELDERS DER FABRIEK
SPONTAAN EEN VEILIGE SCHUILPLAATS WERD AANGEBODEN
* 10 - 5 - 1940
* 14 - 9 - 1944.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de voormalige Tabaks- en Sigarenfabriek Gebr. Philips te Maastricht is een geschenk aan van de gezinnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij luchtgevaar in de kelders van de fabriek mochten schuilen.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht in de toegangspoort van de voormalige Tabaks- en Sigarenfabriek Geboeders Philips aan de Tongerseweg te Maastricht.

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht