Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 4 mei 2003
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Katlijk (gemeente Heerenveen) is een grote zwerfkei, gedragen door twee kleintjes. Op de steen is een granieten gedenkplaat bevestigd.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'HAR FERSET, HAR DEA, US FRIJHEID.'

Hieronder zijn de namen van drie gefusilleerde dorpsgenoten aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Boersma Jelle 17-02-1910 17-03-1945
Bol René Jacob Adriaan 12-09-1921 20-11-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Katlijk (gemeente Heerenveen) is opgericht ter nagedachtenis aan drie inwoners van het dorp die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Jelle Boersma, René Bol en Sjoerd Stoker.

Jelle Boersma was tijdens de bezetting actief in het verzet. Hij werd naar aanleiding van het droppen van wapens boven het Katlijker Schar opgepakt en aan het einde van de oorlog met negen anderen als represaille bij Doniaga gefusilleerd. Boersma was toen 35 jaar oud. Hij werd begraven in Nieuwehorne.

Sjoerd Stoker en René Bol hadden in september 1944 gehoor gegeven aan de oproep van de Nederlandse regering in ballingschap om mee te doen aan de spoorwegstaking. Op deze wijze werd geprobeerd het transport van oorlogstuig door de bezetter via het spoor te bemoeilijken. De beide jongemannen, afkomstig uit Rotterdam en Wijhe/Olst, zaten ondergedoken aan de Kerkelaan in Katlijk. Ze werden echter verraden en door de bezetter opgepakt. Toen vervolgens door het verzet het spoor tussen Heerenveen en Leeuwarden werd gesaboteerd, zijn Stoker en Bol in een vergeldingsactie door de bezetter op 20 november 1944 op de spoorlijn bij Heerenveen gefusilleerd. Zij waren toen respectievelijk 23 en 24 jaar oud. Ze liggen begraven bij het kerkje in Katlijk.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Plaatselijk Belang Katlijk.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2003 door Frits en Antje Boersma, zoon en dochter van verzetsman Jelle Boersma.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de klokkenstoel in de omgeving van de kerk te Katlijk (gemeente Heerenveen).

Bronnen

  • Friesch Dagblad van 26 april 2003;
  • Leeuwarder Courant van 5 mei 2003;
  • www.katlijk.nl;
  • Verzetsmuseum Friesland.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.