Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 11 juni 2003
Adopteer dit monument.

Hedel, 'Monument voor Nederlandse Militairen' (foto: Gemeente Maasdriel CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Hedel (gemeente Maasdriel) is een gedenkplaat, aangebracht op een in een trapezium gemetselde sokkel. Het geheel is afgetopt met een deel van hectometer paal 26,1. Dit is de locatie waar in 1945 de landing plaatsvond voor de vorming van het bruggenhoofd in Hedel. De gedenkplaat bevat de namen van twaalf gesneuvelde leden van de Koninklijke Brigade Prinses Irene.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:
'VOOR VRIJHEI EN ONAFHANKELIJKHEID
S. KRAAY          23-4-45
J. GROOTENDORST          23-4-45
R.E. VAN DEN BEEK          23-4-45
H. GERMANS          25-4-45
P. KAMP         25-4-45
P.T. MOREL          25-4-45
J.R. SCHORTINGHUIS         25-4-45
P. SPRENKELING          25-4-45
G.J. PICOKRIE          25-4-45
P.J. LIGTVOET          25-4-45
R. SMIT          26-4-45
J.H. VAN VEENENDAAL          26-4-45

KONINKLIJKE NEDERLANDSE BRIGADE PRINSES IRENE.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Hedel (gemeente Maasdriel) is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf leden van de Prinses Irene Brigade die in april 1945 in de strijd tegen de bezetter bij Hedel zijn gesneuveld.

De namen van de twaalf slachtoffers luiden: De soldaten R. van der Beek, P. Kamp, P. Ligtvoet, P. Morel, C. Picokrie, J. Schortinghuis, R. Smit, P. Sprenkeling en J. Veenendaal, soldaat eerste klas J. Grootendorst en de sergeanten H. Germans en S. Kraay.

De Prinses Irene Brigade werd op 11 januari 1941 in Engeland opgericht. Vanaf augustus 1944 nam zij deel aan het twee maanden eerder gestarte bevrijdingsoffensief van de geallieerden.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Vereniging Oud-Strijders van de Koninklijke Brigade Prinses Irene.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 juni 2003 door waarnemend burgemeester Frans Moree.

Locatie
Het monument is geplaatst in het plantsoentje op de hoek Kon. Wilhelminaweg/Uithovensestraat te Hedel (gemeente Maasdriel).

Bron
Brabants Dagblad van 12 juni 2003.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht