Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.

Amsterdam, gevelstenen aan de Nieuwe Herengracht (foto: Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen)
Amsterdam, gevelstenen aan de Nieuwe Herengracht (foto: Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen)

Het monument

Vorm en materiaal
De gevelstenen aan de Nieuwe Herengracht te Amsterdam zijn vervaardigd uit natuursteen. De tekst op de bovenste gevelsteen is in Hebreeuwse karakters gesteld.

Tekst
De tekst op de onderste gevelsteen luidt:

'DES HEMELS GUNST BESTRAALT EN ZEGEND EN BEHOED DIE DE OUD BEJAARDE LIEN STAAG ONDERHOUD EN VOED.'

Restauratie
In 1995 bleek dat onder de cementlaag van de beide stenen de contouren van de originele letters nog duidelijk 'leesbaar' waren en gereconstrueerd konden worden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gevelstenen aan de Nieuwe Herengracht herinneren de inwoners van Amsterdam aan de bijzondere geschiedenis van dit pand.

De twee tekststenen zaten tot 1932 in de gevel van Weesperstraat 33, waar in 1751 de broederschap Mishenet Zequenim een tehuis stichtte voor behoeftige oude joodse mannen. In 1794 werd de broederschap eigenaar van het grotere pand aan de Nieuwe Herengracht 33, dat toen als tehuis in gebruik werd genomen. In 1932 zorgde het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap ervoor dat de twee stenen uit het, te slopen pand in de Weesperstraat ingemetseld werden op de Nieuwe Herengracht. In februari 1943 werden de bejaarde bewoners door de bezetter weggevoerd en kort daarna werden de teksten op de beide gevelstenen door weghakken onleesbaar gemaakt. Het oppervlak werd met een laag cement dichtgesmeerd.

Onthulling
De herstelde gevelstenen zijn onthuld op 4 mei 1995 door het Amsterdamse gemeenteraadslid Annemarie Grewel.

Locatie
Het monument is aangebracht in de voorgevel van een pand aan de Nieuwe Herengracht te Amsterdam.

Bron
Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.