Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Jan Hilbers (restauratie)
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.

Amsterdam, gevelstenen in het Fernandes Nunes Huis (foto: Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen)
Amsterdam, gevelstenen in het Fernandes Nunes Huis (foto: Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen)

Het monument

Vorm en materiaal
De gevelstenen in het Fernandes Nunes Huis te Amsterdam zijn vervaardigd uit witte natuursteen.

Teksten
De tekst op de bovenste gevelsteen luidt:

'FERNANDES NUNES HUIS'.

De tekst op de onderste gevelsteen luidt:

'ENDE DE HEERE WAS MET JOSEPH
SOO DAT HIJ EEN VOORSPOEDIGH MAN WAS
GEN: 39.V.2'.

Restauratie
Bij een onderzoek in 1994 bleek dat de tekst van de onderste steen niet weggehakt was maar onder een, ruim 1 cm dikke laag cement zat. In maart/april 1995 heeft Jan Hilbers de cementlaag er voorzichtig afgetikt en de tekst, gedeeltelijk in Hebreeuwse karakters, bleek redelijk gaaf bewaard gebleven. Na enkele kleine herstellingen werd de achtergrond in de aangetroffen zandsteenkleur geschilderd en de letters zwart. Tijdens de herstelwerkzaamheden werd ook de steen hoger in de gevel bekeken en daar bleek de tekst wel weggehakt te zijn. De resten van de letters zijn hier niet gerestaureerd maar met zwarte verf gemarkeerd zodat ze weer duidelijk leesbaar zijn.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gevelstenen in het Fernandes Nunes Huis herinneren de inwoners van Amsterdam aan de bijzondere geschiedenis van dit pand in de Nieuwe Kerkstraat.

Kort na 1788 werd in dit pand bij testamentaire beschikking van Joseph Fernandes Nunes een tehuis voor behoeftige Portugees-joodse bejaarde vrouwen gesticht. In januari 1943 werden de toenmalige bewoners weggevoerd en de opschriften op de beide gevelstenen onleesbaar gemaakt.

Onthulling
De herstelde gevelstenen zijn onthuld op 4 mei 1995 door het Amsterdamse gemeenteraadslid Annemarie Grewel.

Locatie
Het monument is aangebracht in de voorgevel van het Fernandes Nunes Huis aan de Nieuwe Kerkstraat te Amsterdam.

Bron
Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.