Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Jan Janssen
Onthulling: 4 mei 2003
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Amerikaanse Bemanningsleden' te Hoogeloon (gemeente Bladel) is een zwerfkei, zodanig van vorm dat er allerlei figuren in uitgebeeld zouden kunnen zijn. De gedenksteen is 1 meter hoog, 1 meter 50 breed en 1 meter 50 diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'OP DEZE PLAATS
SNEUVELDE DE BEMANNING
VAN HET AMERIKAANSE VLIEGTUIG
DOUGLAS 47 SKYTRAIN 43 - 15302
DAT HIER NEERSTORTTE
OP 17 SEPTEMBER 1944.
ZIJ BEHOORDE TOT DE
US IXth TROOP CARRIER COMMAND.

WILLIAM B. WILLIAMS (PILOT)
JOHN E. BURKE (CO-PILOT)
NICK PEHOTE (RADIO OPERATOR)
JACOB FAASSE (CREW CHIEF).

HOOGELOON, 4 MEI 2003.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Amerikaanse Bemanningsleden' in Hoogeloon (gemeente Bladel) is opgericht ter nagedachtenis aan de vier gesneuvelde bemanningsleden van het Amerikaanse vliegtuig Douglas 47 Skytrain 43 - 15302 van de US IXth Troop Carrier Command dat hier op 17 september 1944 is neergestort.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

John E. Burke, Jacob Faasse, Nick Pehote en William B. Williams.

Met operatie 'Market Garden' (een offensief van 17 tot 26 september 1944) wilden de geallieerden een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland veroveren. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen veiligstellen, zodat vanuit België de grondtroepen over deze bruggen naar het IJsselmeer konden oprukken. De Slag om Arnhem werd echter verloren, waardoor de aanval stokte. Dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten kon in Brabant een strook vrij gebied ('de Corridor') behouden blijven. Onder meer van daaruit werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd.

Oprichting
Nadat bekend was geworden wie de omgekomen bemanningsleden waren, werd contact opgenomen met de nabestaanden. Zij lieten weten het op prijs te stellen wanneer een herinneringspunt in Nederland zou worden opgericht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2003 door familieleden van de vier gesneuvelde Amerikanen.

De gemeente Bladel draagt zorg voor het onderhoud van het gedenkteken.

Locatie
Het monument is geplaatst langs een zandweg nabij de Wagenbroeken, ten westen van Hoogeloon (gemeente Bladel).

Bron
4 mei Comité Hoogeloon.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht